אשקלון חוותה הערב ערב תרבותי נדיר בעוצמתו, כזה שממלא את הלב ואת האולם מפה לפה
הערב, נערך בהיכל התרבות באשקלון קונצרט הצדעה חגיגי לפייטן, הזמר והטנור הבינלאומי אמיל זריהן, שבמרכזו יוענק לו פרס “תור הזהב” למפעל חיים. האירוע מתקיים ביוזמת מטרוז, המרכז למוסיקה אנדלוסית ולפיוט בישראל ויחתום את תחרות העוּד הבינלאומית ע”ש סמי אלמגריבי, אירוע הדגל של מוזיקת המגרב והמוזיקה האנדלוסית בישראל.
מדובר בערב ייחודי שמפגיש על במה אחת זמרים מישראל וזמרים מוסלמים ממרוקו, לצד התזמורת האנדלוסית הישראלית מטרוז ואנסמבל פייטני מטרוז. שיתוף הפעולה הבינלאומי הזה מדגיש לא רק מצוינות מוזיקלית, אלא גם גשר תרבותי עמוק בין מסורות, עמים וזהויות.
החלטת ועדת הפרס: הכרה היסטורית בתרומה יוצאת דופן
פרס “תור הזהב” לשנת תשפ”ו מוענק לזריהן בעקבות החלטת ועדת פרס רחבה ומכובדת, בראשות ד”ר פינחס חליווה ובהשתתפות אנשי אקדמיה, תרבות ומוזיקה מהמובילים בישראל. בנימוקי הוועדה הודגש כי זריהן תרם תרומה מכרעת להפצת הפיוט והמוזיקה האנדלוסית של יהדות מרוקו בישראל ובעולם, החל משנות השישים ועד ימינו.
זריהן, יליד רבאט, עלה לישראל והיה מהראשונים שהוציאו את הפיוט מבתי הכנסת והחצרות המשפחתיות אל הבמות המרכזיות בארץ ובעולם. כבר בגיל צעיר זוהה כישרונו על ידי רבי דוד בוזגלו, מגדולי פייטני יהדות מרוקו, שצפה לו עתיד מזהיר. מאז, קולו המיוחד וסגנונו המוזיקלי הפכו לאבן יסוד במסורת שירת הבקשות והפיוט.
מחלוצי הרנסנס של הפיוט
במהלך עשרות שנות פעילותו היה זריהן שגריר של המוזיקה האנדלוסית בפסטיבלי מוזיקת עולם בינלאומיים, שיתף פעולה עם מוזיקאים מובילים במרוקו ובצרפת, והיה הראשון להפיץ פיוטים ושירים שהפכו לנכסי צאן ברזל של כל ערב פיוט בישראל, בהם “יפה ותמה” ו”אעופה אשכונה”.
זריהן שימש כסולן הראשי של התזמורת האנדלוסית הישראלית מיום הקמתה ועד זכייתה בפרס ישראל בשנת 2006, והיה ממקימיה ומסמליה הבולטים. תרומתו סללה את הדרך לדור שלם של פייטנים צעירים, שרבים מהם צמחו על סגנונו וקולו, והיום ממלאים אולמות בארץ.
קולות מהעיר
ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, ציין כי העיר גאה לארח אירוע תרבותי בינלאומי שמחבר בין מורשת, מוזיקה וזהות, ומדגיש את מחויבות העיר לקידום תרבות מכל קצוות העולם.
יו”ר התזמורת האנדלוסית הישראלית מטרוז, בני וקנין, הוסיף כי אשקלון תלבש חג, עם עשרות מתמודדים בתחרות העוּד ושיא מרגש במופע הנעילה, שבו תופיע התזמורת לראשונה בשמה החדש יחד עם אמנים ממרוקו שיגיעו במיוחד להצדיע לזריהן, תושב העיר.

קרדיט תמונות: אשדוד היום












