הרבה לפני חנוכת השדרה על שם אשדוד באתיופיה והיוזמות החדשות לחיזוק הקשרים בין המדינות, היו מי שהניחו את היסודות לשותפות המיוחדת בין אשדוד לעיר בהר דר• אחד הבולטים שבהם הוא שמואל מהרט, עובד סוציאלי בכיר ומנהל מחלקה לשעבר בעיריית אשדוד, שהקדיש למעלה משלושה עשורים לשירות הציבור• בשנת 2013 היה מהרט ממובילי היוזמה לכינון קשרי ערים תאומות בין אשדוד לבהר דר ואף עמד בראש משלחת שליוותה את ראש העיר ד”ר יחיאל לסרי בביקור היסטורי באתיופיה• כעת הוא מבקש להזכיר: ״ההיסטוריה אינה מתחילה עם מי שפועלים היום״| אשדוד היום
יש אנשים שעשייתם הציבורית אינה מסתכמת בתפקיד שמילאו או בשנות עבודתם. אנשים שפעלו לאורך שנים מתוך תחושת שליחות, אחריות חברתית ואהבה לקהילה והותירו אחריהם מורשת שראוי להכיר ולהוקיר.
אחד האנשים הללו הוא שמואל מהרט, דמות ותיקה ומוערכת בקהילה האתיופית באשדוד, אשר הקדיש למעלה משלושים שנה מחייו המקצועיים למינהל לשירותים חברתיים בעיריית אשדוד.
מהרט שימש עובד סוציאלי בכיר, ליווה משפחות ותושבים במסגרת עבודתו המקצועית, ובהמשך התקדם לתפקיד מנהל מחלקה, שממנו פרש לגמלאות.
אלא שלצד פעילותו המקצועית בתחום הרווחה, מהרט היה שותף גם לעשייה ציבורית משמעותית שחיברה בין אשדוד לאתיופיה, ארץ מוצאם של רבים מתושבי העיר.
שנת 2013: כשהחזון הפך לקשר בין שתי ערים
בשבוע האחרון פרסמנו באשדוד היום כתבה על ההתפתחויות החשובות בקשרים בין אשדוד לאתיופיה, ובהן חנוכת שדרה מרכזית הנושאת את שמה של אשדוד והשקת מכון מחקר לחקר מורשת יהדות אתיופיה.
מדובר ביוזמות חשובות, המביאות כבוד לעיר אשדוד ומעניקות ביטוי לקשרים ההיסטוריים, התרבותיים והאנושיים בין הקהילות.
אלא שבעקבות הפרסום פנה למערכת שמואל מהרט וביקש להאיר פרק חשוב נוסף בסיפור, פרק שהתרחש לפני למעלה מעשור וראוי לקבל את מקומו בהיסטוריה העירונית.
לדבריו, כבר בשנת 2013 פעל יחד עם חברים מהקהילה לקידום ולכינון קשרי ערים תאומות בין עיריית אשדוד לעיר בהר דר שבאתיופיה.
התהליך, כך הוא מספר, לא היה פשוט. הוא דרש התמדה, קשרים, שיחות ומאמצים ממושכים, אך בסופו של דבר נשא פרי.
באותה שנה יצא ראש עיריית אשדוד, ד”ר יחיאל לסרי, לביקור רשמי בהר דר, שנועד לחזק את הקשרים בין שתי הערים.
מהרט מספר, כי עמד בראש משלחת בת חמישה חברים שליוותה את ראש העיר בביקור. לדבריו, היה זה ביקור היסטורי, שבמסגרתו הגיע לראשונה ראש עיר מישראל לאתיופיה.
מדובר בטענה בעלת משמעות היסטורית, הראויה גם לתיעוד ולאימות באמצעות הרשומות העירוניות, אולם אין ספק כי מבחינתו של מהרט, הביקור סימל הישג משמעותי של שנים של עשייה.
שמואל מהרט: ״ההיסטוריה אינה מתחילה עם מי שפועלים היום״
בפנייתו למערכת ביקש מהרט להדגיש, כי הכרה ביוזמות החדשות אינה צריכה לבוא על חשבון מי שפעלו בעבר.
“ההיסטוריה של הקשר בין אשדוד לעיר התאומה בהר דר באתיופיה לא התחילה היום”, כתב.
מהרט הוסיף, כי הופתע לגלות שהכתבה שעסקה בקשרים בין אשדוד לאתיופיה לא הזכירה את הביקור בשנת 2013 ואת חברי המשלחת שלקחו בו חלק.
“ההיסטוריה אינה מתחילה עם מי שפועלים היום ואסור להשמיט ממנה את חלוצי הקשר ואת הפרקים שקדמו לעשייה הנוכחית. הכרה בעשייה של היום אינה צריכה לבוא על חשבון ההכרה בעשייה של אתמול”, הדגיש.
את דבריו חתם במשפט שראוי להדהד הרבה מעבר לסיפור הנוכחי:
“כבוד להיסטוריה הוא גם כבוד לאנשים שפעלו למענה”.
שלושה עשורים של עשייה חברתית ותרומה לקהילה
סיפורו של שמואל מהרט הוא גם סיפורה של עשייה ציבורית ארוכת שנים.
במשך למעלה משלושה עשורים עבד במינהל לשירותים חברתיים בעיריית אשדוד, בתפקידים שבהם נדרשים רגישות אנושית, אחריות מקצועית והיכרות עמוקה עם צורכי התושבים.
עבודתו כעובד סוציאלי בכיר ובהמשך כמנהל מחלקה הציבה אותו במשך שנים בלב העשייה החברתית בעיר.
במקביל, פעל לחיזוק הקשר בין אשדוד לאתיופיה, מתוך הבנה כי לקהילה האתיופית בעיר יש תפקיד משמעותי ביצירת גשרים בין תרבויות, מדינות ודורות.
הפעילות לקידום הקשרים עם בהר דר לא הייתה רק יוזמה דיפלומטית. היא ביטאה גם רצון להעניק מקום של כבוד לשורשים, למורשת ולזהות של יוצאי אתיופיה, כחלק בלתי נפרד מהפסיפס האנושי של אשדוד.
הכבוד לעשייה החדשה מתחיל בהכרה בחלוצים
ראוי לברך על הפעילות הנוכחית לחיזוק הקשרים בין אשדוד לאתיופיה, ובכלל זה על פועלו של פנטהון אספה-דויט, מנהל מחלקת שותפויות אסטרטגיות ופיתוח במינהלת לקידום מוביליות חברתית-כלכלית ליוצאי אתיופיה באשדוד, אשר פעל לקידום היוזמות האחרונות.
הישגים חדשים אינם מבטלים את ההישגים שקדמו להם. להפך, הם יכולים להוות המשך טבעי לדרך שהחלו אחרים.
דווקא משום כך, חשוב להכיר גם בתרומתם של שמואל מהרט וחבריו, שפעלו כבר בשנת 2013 ליצירת הקשרים בין אשדוד לבהר דר.
בעיר שמתגאה בצדק ברב-תרבותיות שלה ובתרומתם של יוצאי אתיופיה לחיים העירוניים, ראוי להעניק מקום של כבוד גם לאנשים שפעלו מאחורי הקלעים, הרבה לפני שהיוזמות הבשילו לכותרות.
מילה אישית ממערכת אשדוד היום:
פנייתו של שמואל מהרט היא הזדמנות חשובה להאיר פרק נוסף בהיסטוריה של אשדוד. לא כל סיפור חשוב זוכה לחשיפה בזמן אמת ולא כל מי שתרם לעשייה הציבורית זוכה להכרה הראויה לו.
אנחנו באשדוד היום מאמינים, כי תפקידה של עיתונות מקומית אינו רק לדווח על המתרחש היום, אלא גם לשמר את הזיכרון העירוני ולהעניק במה לאנשים שהיו שותפים לבנייתה של העיר ולקידום מעמדה.
שמואל מהרט הקדיש למעלה משלושים שנה לשירות הציבור באשדוד ובמקביל היה שותף ליוזמה משמעותית לחיזוק הקשר בין העיר לבין אתיופיה. על העשייה הזאת ראוי לומר תודה. מאחורי כל קשר שנרקם בין ערים, מאחורי כל שותפות בינלאומית ומאחורי כל הישג ציבורי, עומדים אנשים שהאמינו בחזון ופעלו כדי להגשים אותו.
שמואל מהרט הוא אחד מאותם אנשים. והיום, כשהקשרים בין אשדוד לאתיופיה ממשיכים להתפתח, ראוי שגם שמו וחלקו בהנחת היסודות יזכו להכרה ולהערכה.
תודה אישית לשמואל!











