אחרי שהרוטציה במועצת העיר אשדוד לא יצאה לפועל, אייצ’לותם מסלה מקבל הזדמנות פוליטית חדשה בזירה הארצית: איתמר בן גביר שיבץ אותו במקום ה-16 ברשימת עוצמה יהודית לכנסת ה-26. נכון להיום הסקרים מעניקים למפלגה בעיקר 6 עד 9 מנדטים, כך שמדובר במקום שאינו ריאלי באופן ישיר. אלא שאם עוצמה יהודית תתחזק משמעותית, תיכנס לממשלה ותעשה שימוש נרחב בחוק הנורווגי, הדרך של מסלה לכנסת עשויה להתקצר| אשדוד היום
האם דווקא הכנסת תהיה זו שתעניק לאייצ’לחם מסלה את התפקיד הנבחר שלא קיבל במועצת העיר אשדוד?
רשימת עוצמה יהודית לכנסת ה-26 הוגשה היום, ובמקום ה-16 שובץ אייצ’לחם מסלה מאשדוד. בראש הרשימה עומד יו”ר המפלגה איתמר בן גביר, אחריו טלי גוטליב, יצחק וסרלאוף, עמיחי אליהו ולימור סון הר מלך. מסלה שובץ במקום ה-16, לפני גדי מזוז שבמקום ה-17.
עבור מסלה מדובר בהתפתחות פוליטית מעניינת במיוחד. בבחירות האחרונות למועצת העיר אשדוד הוא היה אמור, במסגרת ההסכמות הפוליטיות המקומיות, לכהן כחבר מועצה ברוטציה עם מאיר בן חמו. אלא שהרוטציה לא התממשה ובן חמו לא פינה את מקומו, כך שמסלה נותר מחוץ למועצת העיר. כעת מגיעה עבורו הזדמנות חדשה, והפעם בזירה הארצית.
המקום ה-16 רחוק, אבל לא בהכרח סופי
נכון לעכשיו, צריך להעמיד את הדברים בפרופורציות: המקום ה-16 אינו נחשב ריאלי לפי תמונת הסקרים הנוכחית.
בסקרים האחרונים עוצמה יהודית נעה בעיקר סביב 6 עד 9 מנדטים. בסקר מעריב מ-4 בספטמבר קיבלה המפלגה 8 מנדטים, בסקר ישראל היום 7 ובסקרים נוספים מהימים האחרונים נמדדו עבורה תוצאות בטווח דומה. כלומר, כדי שמסלה ייכנס לכנסת ישירות ביום הבחירות, עוצמה יהודית תצטרך להגיע להישג חריג של 16 מנדטים. לפי הסקרים הנוכחיים, זה אינו התרחיש הסביר.
אלא שכאן נכנס לתמונה החוק הנורווגי.
אם עוצמה יהודית תתחזק משמעותית, למשל לאזור 11 או 12 מנדטים, תהיה חלק מהקואליציה הבאה ותקבל מספר משמעותי של תפקידי שרים וסגני שרים, עשויה להיפתח הדלת גם למועמדים הנמצאים עמוק יותר ברשימה.
חשוב לדייק: החוק הנורווגי קובע, שכל מפלגה רשאית ״להכניס שליש״ מחבריה. בסיעה המונה בין 10 ל-17 חברי כנסת, עד חמישה חברי כנסת המכהנים כשרים או סגני שרים יכולים להפסיק את חברותם בכנסת במסגרת ההסדר. רק בסיעות המונות 18 חברי כנסת ומעלה חלה תקרת השליש. לכן, תיאורטית, אם עוצמה יהודית תקבל 12 מנדטים ותיכנס לממשלה ומספר מספיק של חברי הכנסת שלה שיכהנו כשרים או סגני שרים יעשו שימוש בחוק הנורווגי, מועמדים נוספים ברשימה יוכלו להיכנס לכנסת.
בתרחיש של ארבעה מתפטרים נורווגים, המקום ה-16 עשוי להגיע עד סף הכניסה. בתרחיש של חמישה, מסלה כבר נמצא בתוך טווח הכניסה, בכפוף כמובן לכך שהמועמדים שלפניו נשארים ברשימה וליתר התנאים הקבועים בחוק.
מאכזבה מקומית להזדמנות ארצית
עבור מסלה יש כאן גם סגירת מעגל פוליטית מסקרנת. מי שהיה אמור לקבל מושב סביב שולחן מועצת העיר אשדוד ומצא את עצמו מחוץ למועצה, עשוי למצוא את עצמו בסופו של דבר במקום שבו ההשפעה גדולה בהרבה, במשכן הכנסת בירושלים.
כרגע הדרך לשם עדיין ארוכה. הסקרים אינם מציבים את עוצמה יהודית בקרבת 12 מנדטים באופן עקבי ובוודאי שאינם הופכים את המקום ה-16 לריאלי בפני עצמו. אבל בפוליטיקה הישראלית, שבה הרכב הקואליציה והחוק הנורווגי יכולים להזיז את הרשימה כמה מקומות קדימה, מסלה בהחלט קיבל היום כרטיס כניסה למגרש הארצי. אחרי שהכיסא במועצת העיר אשדוד לא התפנה עבורו, הוא עשוי לגלות שהכיסא הבא שייפתח נמצא דווקא 70 קילומטרים משם, בכנסת ישראל.










