IMG_9860

הריאל פוליטיק באשדוד: למה ד״ר לסרי ימשיך להוביל את המגרש הפוליטי אל מול אופוזיציה חולמת?

פוליטיקה של מציאות: השקט במועצת העיר מסמן את השינוי שעבר יחיאל לסרי. ישיבת מועצת העיר אשדוד שהתקיימה אמש (רביעי) הייתה, לפחות כלפי חוץ, אחת הרגועות שנראו בשנים האחרונות. סדר היום אושר, השאילתות וההצעות לסדר נדונו, הדיונים התנהלו באופן ענייני ובניגוד לקדנציות קודמות, כמעט שלא נרשמו עימותים חריפים בין ראש העיר ד״ר יחיאל לסרי לבין חברי האופוזיציה או הקהל| מושג משמעותי בעיר: ריאל פוליטיק

מי שמכיר את ישיבות המועצה מלפני עשור ואף פחות, זוכר מציאות אחרת לגמרי. במשך שנים, הייתה מועצת העיר זירה לקרבות פוליטיים סוערים, לצעקות, להאשמות הדדיות ולעימותים אישיים. לא פעם מצא עצמו לסרי במרכזם של ויכוחים חריפים ולעיתים אף עם תושבים שהגיעו ליציע. אלא שנראה, כי בשנים האחרונות ובפרט בקדנציה הנוכחית, חל שינוי משמעותי בסגנון ההנהגה שלו.

כבר כתבנו בעבר, כי לסרי עבר תהליך של התבגרות פוליטית. במקום להגיב כמעט לכל עקיצה, הוא בוחר ברוב המקרים להמשיך בסדר היום, לשמור על איפוק ולהימנע מעימותים מיותרים. גם כאשר במהלך הישיבה נשמעו לעברו קריאות כמו ״עלוב״ מצד גורמים באופוזיציה, הוא לא נגרר לעימות אישי והמשיך לנהל את הישיבה.

לא מדובר רק בשינוי סגנוני, אלא גם במהלך פוליטי מחושב. בפוליטיקה, מנהיג שמצליח לשמור על קור רוח בזמן שהצד השני מאבד את שלו, נתפס בעיני הציבור כמי ששולט במצב. פעמים רבות דווקא מי שמרים את הקול נתפס כחלש יותר, בעוד מי ששומר על איפוק מקרין ביטחון.

ריאל פוליטיק: המציאות חזקה מהמשאלות

במדע המדינה קיים מושג מוכר בשם ריאל פוליטיק (Realpolitik). מדובר בגישה פוליטית שלפיה החלטות מתקבלות על בסיס המציאות, יחסי הכוחות והאינטרסים ולא על בסיס רגשות, משאלות לב או אידיאולוגיה בלבד.

את המושג יישם כבר במאה ה-19 אוטו פון ביסמרק, מי שאיחד את גרמניה. ביסמרק הבין, כי פוליטיקה אינה מתנהלת לפי מה שנכון או צודק בעיני כל אחד, אלא לפי מאזן הכוחות. גם כאשר נאלץ לשתף פעולה עם יריבים פוליטיים, הוא עשה זאת משום שהדבר שירת את מטרתו.

דוגמה נוספת היא וינסטון צ’רצ’יל, שבמהלך מלחמת העולם השנייה כרת ברית עם ברית המועצות של סטלין, אף שהיה יריב אידיאולוגי חריף שלו. צ’רצ’יל הבין שבאותה נקודת זמן האינטרס הלאומי הבריטי גובר על כל מחלוקת אידיאולוגית.

גם בישראל ראינו לאורך השנים דוגמאות רבות לריאל פוליטיק. ממשלות אחדות בין יריבים מרים, שותפויות קואליציוניות שנראו בלתי אפשריות ערב הבחירות והחלטות פוליטיות שנבעו מהבנת המציאות ולא מהבטחות הבחירות. בפוליטיקה הישראלית, כמו בעולם כולו, לא פעם מי שיודע לקרוא נכון את מפת הכוחות הוא גם מי שמצליח להישאר בשלטון.

המציאות באשדוד

גם באשדוד פועלים כללי המשחק הללו.

כל עוד ד״ר יחיאל לסרי הודיע באופן ברור, כי יתמודד שוב לראשות העיר, הוא נכנס למערכת הבחירות מעמדת פתיחה חזקה. מעבר לניסיונו ולכהונתו הארוכה, הוא נהנה גם מתמיכה פוליטית משמעותית מצד הסיעות החרדיות, שנחשבות לבעלות משמעת הצבעה גבוהה במיוחד.

המשמעות האלקטורלית ברורה: כאשר ציבור מסוים מגיע להצביע באחוזים גבוהים באופן עקבי, כוחו הפוליטי גדל משמעותית. מנגד, ציבור שמצביע בשיעורים נמוכים יותר, גם אם הוא גדול במספרים, מתקשה לממש את כוחו בקלפי. זהו אחד המרכיבים המרכזיים של הריאל פוליטיק המקומי. כולם מבינים זאת ומשום מה, יש מיעוט שעדיין מנסה את מזלו תוך התעלמות מהנתונים הברורים פעם אחר פעם.

גם האופוזיציה מבינה את התמונה

בשיחות פוליטיות המתקיימות במסדרונות העירייה ובמערכת הפוליטית המקומית נשמעת יותר ויותר ההערכה, כי חלק מחברי האופוזיציה כבר מבינים את המציאות הזו. בהתאם לכך, יש מי שבוחנים אפשרויות לשיתוף פעולה עתידי עם הקואליציה או לפחות משאירים דלת פתוחה.

זוהי תופעה מוכרת בפוליטיקה המקומית והארצית כאחד. כאשר מתגבשת ההבנה מי צפוי להרכיב את השלטון, יש פוליטיקאים שמעדיפים להשפיע מבפנים במקום להישאר באופוזיציה.

חלום מול מציאות

מנגד, יש גם מי שממשיכים להציב לעצמם יעד ברור של החלפת השלטון. יו”ר האופוזיציה הלן גלבר אינה מסתירה את שאיפתה להתמודד שוב על ראשות העיר. עם זאת, נכון להיום, השאיפה הזו ניצבת מול מציאות פוליטית מורכבת. כדי להחליף שלטון לא די בביקורת על ראש העיר. נדרש גם להציג קואליציה אלטרנטיבית, בסיס תמיכה רחב ויכולת לחבר בין קבוצות אוכלוסייה שונות בעיר. בפוליטיקה אין די ברצון לנצח. יש צורך גם במספרים.

השקט שאומר הרבה

בסופו של דבר, ישיבת מועצת העיר האחרונה הייתה הרבה יותר מישיבה שגרתית. היא שיקפה שינוי עמוק יותר במערכת הפוליטית העירונית. ראש העיר מנהל את הישיבות בביטחון ובאיפוק, הקואליציה מתפקדת ביציבות והאופוזיציה עדיין מחפשת את הדרך היעילה ביותר לאתגר את השלטון.

כידוע, בפוליטיקה אין ניצחונות קבועים ואין הפסדים נצחיים. מאזן הכוחות יכול להשתנות ולעיתים גם במהירות. אולם נכון להיום, תמונת המצב באשדוד מצביעה על כך שד״ר יחיאל לסרי ממשיך ליהנות מיתרון פוליטי משמעותי, בעוד שיריביו ניצבים בפני האתגר המורכב ביותר בפוליטיקה: לא רק לחלום על שינוי, אלא גם לבנות את התנאים שיאפשרו אותו.

תמונה מתוך ישיבת המועצה, 08/07/2026.

אנחנו משתדלים לתת קרדיט בהתאם. אם במקרה שכחנו, תדעו שאנחנו פועלים בהתאם לחוק זכויות יוצרים, סעיף 27א. תוכלו לפנות אלינו במייל לקבלת קרדיט:
[email protected]

תגובות לכתבה

יש לשמור על לשון נקיה וללא גידופים נמוכים וקריאות שהן על סף העברייניות (דיבה, קריאה למעשים לא חוקיים אלימים וכו׳) סף ורף הרפש שמגיבים באתר אשדוד היום עברו את הרף הסביר ועתה לאחר פסק זמן אנחנו מודיעים בזאת, שרק תגובות הולמות וללא נאצות וקללות ירודות – יפורסמו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *