דגל אדום בוהק לציבור: בעוד שר הבריאות בארה״ב מפטר את שורת המומחים ומדיח את כל חברי ועדת החיסונים, באסותא אשדוד מעדיפים לגונן על הממסד במקום לעשות בדק בית. תגובת בית החולים: מתנשאת, מנותקת ובעיקר מטרידה
אסותא אשדוד מגיבה לדרמה עולמית שמתרחשת בימים אלה בארצות הברית עם ההחלטה של שר הבריאות האמריקני לפטר את כל ועדת החיסונים, כאילו מדובר בשגרה: האם בית החולים שכח מי הוא משרת?
בעוד בארה״ב מודח בצעד חסר תקדים כל ההרכב של הוועדה המייעצת לחיסונים, אסותא אשדוד שולחת תגובה מתנשאת ומתנערת מאחריות. במקום להפעיל שיקול דעת – הם מנסים לחנך את הציבור.
הלילה, בעוד העולם הרפואי כולו מתעורר למציאות חדשה ודרמטית עם הדחת כל חברי הוועדה המייעצת לחיסונים בארצות הברית ע״י שר הבריאות האמריקאי – בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד בחרו למהר לצאת לתקשורת עם תגובה מנותקת מהשטח, מנותקת מהתמונה הגדולה ובעיקר: מנותקת מהציבור.
מה קרה?
בצעד דרמטי שמסמן, ככל הנראה, חוסר אמון עמוק בתפקודה של אחת הוועדות המדעיות החשובות בעולם, החליט שר הבריאות האמריקאי לפטר את כלל חברי הוועדה המייעצת לחיסונים. מדובר בגוף שנתפס עד לאחרונה כעמוד תווך של המדיניות הרפואית העולמית, שישראל לאורך שנים התבססה עליו לקבלת החלטות בתחום החיסונים והבריאות הציבורית.
במקום שבבית החולים הציבורי אסותא יעצרו לרגע ויעריכו מחדש את מקומם, את מקורות הידע עליהם הם נשענים ואת מערכת היחסים שבינם לבין הציבור, נשלחת תגובה מהירה, כועסת ובעיקר מתגוננת, מפי פרופ’ טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים וחבר הוועדה המייעצת לחיסונים של משרד הבריאות.
ציטוט עיקרי מתגובתו:
“זהו עוד צעד עגום של הממשל האמריקאי החדש שמסמן עידן חשוך של אי אמון במדע, באנשי מקצוע ובקדמה. לצערי אולי בישראל לא נוכל יותר להסתמך על ההחלטות של ה-CDC וה-FDA בקביעת מדיניות.”
אבל רגע, מי בדיוק צריך לעשות חשבון נפש?
התגובה הזו מתריסה, מתוסכלת ולא פחות חשוב: מגוננת על הממסד, מפספסת את הנקודה. לא מדובר רק באובדן אמון של ממשל מול מדע. מדובר באובדן אמון ציבורי, הולך וגדל, מול מערכת בריאות שסירבה לשאול שאלות קשות בזמן אמת. זו בדיוק הסיבה שוועדות שלמות מפוטרות. זו בדיוק הסיבה שהציבור מצפה לתשובות ולא לתגובות תוקפניות שמעלות תהיות קשות מאוד.
במקום לברר כיצד יתכן שבישראל מסתמכים בצורה עיוורת כמעט על רשויות אמריקאיות שמתערערות, בית חולים ציבורי, שממומן מכספי משלמי המסים, שולח לעיתונות אמירה שאומרת בעצם: “אנחנו יודעים טוב מכולם. אל תשאלו שאלות.”
״מדע״ זה לא דת
אם יש דבר אחד שהציבור מצפה לו, זה לא תגובות מגוננות אלא פתיחות, שקיפות וענווה. גם מדע חייב לדעת לבדוק את עצמו. גם פרופסורים בכירים צריכים לדעת להתייחס לשינויים במערכת הבינלאומית לא רק דרך פריזמה של עלבון, אלא דרך אחריות.
האם זה באמת בלתי נסבל לחשוב שאולי, רק אולי, משהו בוועדות הבינלאומיות נכשל? האם לא ראוי לשאול: אולי גם אצלנו, בוועדות של משרד הבריאות, יש מקום לריענון? לשינוי? או לכל הפחות לשאול שאלות?
מילה לסיום: הציבור לא טיפש
מה שהתגובה הזו מדגימה, ולא בפעם הראשונה, הוא עומק הנתק בין הממסד הרפואי לציבור הרחב. במקום להקשיב, מבקרים. במקום לחשוב, מגוננים. במקום לדון, ממהרים לשלול.












2 תגובות
לצערנו מי שדם יהודי עליו זה הבתי חולים שהרגו אם עשר הצבעות שלהם יהודים חפים מפשע אני מכיר אחד ואלי כמה כאלה שהם הרגו ניתקו חמצן לבן אדם באסותא הם כנראה מפחדים מועדות חקירה או שיתגלה האמת ברחוב שהחיסונים נועדו לדלל אוכלוסיות ולהרוג בני אדם זה לא קונספירציה זה עובדה היה ממשלה חשאית שתכננה שנים קודם את הבלוף הזה ונתניהו שיתף פועלה לא היה לו ברירה המיליארדים שביל גייטס הביא לו..סגן מנכל חברת פייזר הוציא את כל האמת והרוע מבפנים עכשיו הם יכולים להגיד מה שהם רוצים..זה רק מראה כמה מושחתים המערכת הבריאות בישראל כסף זה הדבר יחיד שמעניין אותם בריאות הציבור ממש לו
גועל נפש, בית חולים עם קו ישיר לבית העלמין מראה שבעצם מדובר בבית חולים של יוגניקה.