עיריית אשדוד פרסמה בחודש ינואר 2025 ביטול הסכם במקלט ברחוב השקמה לעמותת דוד ומשה באשדוד לטובת המשך ביצוע פעילויות לנוער במקום. התושבים זועקים לפתרון- מדוע העירייה איננה אוכפת את ביטול ההסכם? האם עיריית אשדוד פועלת במדיניות אכיפה סלקטיבית ואוכפת רק ״איפה שנוח״? | מדור פניות למערכת אשדוד היום
מקלט מס 1 נמצא במערבה של שכונת חברת חשמל אשר הוקמה בסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת. בזמנו, הבתים נבנו ללא ממ״דים ורק מקלט שכונתי סיפק מענה לתושבים בשעות חירום. ברבות השנים, המקלט שימש לביצוע פעילויות לנוער בשעות אחר הצהריים. לפני מספר שנים, החליטו בעירייה להעניק לעמותת דוד ומשה אשדוד את הזכות להתפלל במקום בשימוש משותף עם עמותת הנוער. בפועל, שיתוף הפעולה הזה לא צלח, כאשר התושבים הלינו, כי המקום הפך להומה אדם, רווי הילולות, סעודות, אורחים, אשפה ולכלוך.
להלן בעלי התפקידים בעמותת דוד ומשה אשדוד:

להלן אשפה מחוץ למקלט ודו״ח של פקח עירוני לעמותה, שחבריה לא טרחו לפנות את האשפה בסביבת המקלט הציבורי:


ב-07 בינואר 2025, ולאחר דין ודברים עם התושבים, שלחה עיריית אשדוד מכתב למר אפי כווינה מעמותת דוד ומשה אשדוד ובו הודיעה לו על ביטול הסכם במקלט השקמה. במכתב, הודיעה העירייה לעמותה על סיום ההרשאה לפעול במקום ודרשה מחברי העמותה לפנות את המקלט עד ה-06/02/2025. הלכה למעשה התושבים טוענים, כי העמותה לא התפנתה מהמקום והעלתה השערה, לפיה בכיר בחברה עירונית, מסייע להם.
מה הסיבה שחברי העמותה לא מתפנים מהמקום? מדוע העירייה לא פועלת באמצעי אכיפה מוגברים, כפי שהיא יודעת לעשות מעת לעת, כלפי חברי העמותה? והאם יתכן, כי העירייה מפעילה אכיפה סלקטיבית לעניין פינוי מקומות ציבוריים?

זעקת התושבים מתוך מכתב ששלחו לראש העיר ולכל בעלי התפקיד הרלוונטיים בעירייה, עד כה ללא מענה מצדם, בו הם משתפים על המצוקה ברחוב עם מקלט אחד שנתפס בידי עמותה דתית. התושבים ביקשו להדגיש, כי לא מדובר על תפיסה מנוגדת חלילה לדת אלא לסדר ציבורי ברחוב בו הם מתגוררים, שכרגע לא קיים:
רבים מהחתומים על מסמך זה, הם מוותיקי העיר אשדוד, בניהם ובנותיהם (אשר בחרו להשתקע עם ילדיהם שלהם בשכונה), כמו גם תושבים נוספים אשר בחרו לעבור אליה לאורך השנים, ולהקים בה את ביתם, כאשר הם בוחרים את ביתם עקב מאפייני השכונה הברורים- סמיכות לחורשה ירוקה ושקטה, אוירה פסטורלית וקרבה לים- אך גם לוקחים בחשבון את היעדרם של ממ"דים בבתים שנותרו בצורתם המקורית.

בעוד באזור יש תנופת בניה מואצת (תמ"א, פינוי בינוי), אשר בין היתר משפרת את תנאי המחיה ע"י בניית / הוספת חדרי ממ"דים, תושבי רחוב השקמה והזית עדיין משתמשים במקלט זה בזמן סבבי לחימה. כידוע, סבבי הלחימה הפכו עם השנים לקשים ואינטנסיביים יותר בעיר אשדוד, הן עקב איום הטילים והן עקב זבילי הירוטים של כיפת ברזל, אשר נפלו לא פעם על בתי השכונה והסבו נזק עצום לבתי מגורים, ורק בנס עד כה הפגיעות הסתכמו ברכוש בלבד. בסבב הלחימה האחרון, לנו במקלט לילות רצופים למעלה מ 20 מבוגרים וילדים (במהלך היום מן הסתם הגיעו אנשים רבים יותר, כולל אורחי בית הקפה "דוגה" שברחוב האשל, בימים בהם נותר פעיל).
יישנה טענה, בלתי מגובה בנתונים, לפיה "פני השכונה שונים באופן מהותי וכעת היא מאוכלסת ברוב של תושבים מסורתיים". אומנם הצטרפו לשכונה לאורך השנים מספר בודד של משפחות מסורתיות (אשר בבתיהם של רובם המוחלט יש ממד, כיוון שנבנו/שופצו לאחר שנות ה-90) אך צביונה של השכונה הוא חילוני לחלוטין, מלא באהבת הארץ והעיר.
כידוע, אנו כותבים לך מסמך זה, כאשר אנו מתמודדים למעשה בפעם השניה עם הבקשה להפוך את מקלט מס' 1 לבית תפילה- בית כנסת. בשנת 2019, נעשה ניסיון לבצע מחטף למקלט המדובר, ובאישון לילה (כאשר כבר הונחו חומרי בניה בפתח המקלט) גילינו כי מתוכנן לקום בתוכו בית תפילה . לאחר מאבק ממושך ועדת הקצאות קרקע,אשר כללה נציגי תושבים משני הצדדים ופורום עובדי עירייה מכובד ( כולל מר אילן בן עדי), בקשה זו נדחתה תוך נימוק ברור(מסמך מצורף): "…ולאור מיקומו הגיאוגרפי של המקלט בגינה ציבורית שקטה, הגובלת בין בתים פרטיים הוועדה ממליצה לעצור הבקשה לשימוש דו תכליתי במקלט השקמה 10 ולפעול לאיתור מקום חלופי אחר ראוי." . כלומר, פורום רשמי ומכובד מטעם העיריה כבר הכיר במיקומו הייחודי של המקלט ובהשפעת צעד שכזה על אורחות החיים של התושבים בבתים הסמוכים.
הגדילה הועדה לעשות וגם המליצה על מקלט הציבורי הנמצא בשטחו של בית הכנסת צור.
כידוע, כעבור זמן מה החליטה העיריה לאפשר שימוש במקלט העירוני לצורכי פעילות תנועת נוער, וזאת לאחר שהובטח לתושבים שמלבד שימור ההיבט החילוני של הרחוב, הדבר יוביל לשיפור התחזוקה של המקלט (העקרון היחידי שבגינו פיקוד העורף תומך בשימוש דו תכליתי למקלט). יחד עם זאת, העירייה לא הצליחה למנוע כניסת רכבים לרחוב וטרם הוסדר האופן בו העירייה התחייבה למנוע מרכבים זרים להיכנס לרחובות הצרים שמקיפים את המקלט.
ברם, נבקש לנצל מכתב זה בכדי לשבח את מנהל פעילות מנ"ש של תחום הנוער (איאסו) אשר לצד שלל האתגרים לאורך השנה, היה ועודנו זמין וקשוב לכל פניה. יחד, בשיתוף פעולה ובשיח מכבד אשר שואף לדו קיום, זכינו למנוע יחד ולעצור מגוון משברים.
רחובות שיכון חברת חשמל קיבלו בשנים האחרונות גזרות בניה קשות בסביבותיהן- החל מאישורי התמ"א ללא התאמת התשתיות לצורכי השכונה, דרך פינוי החורשה במערב הרחוב, אישור צפוי של הסטת בית ספר חדש לשטחה החושה שפונתה, אישור פינוי בינוי של מגדלי הדקל אשר כבר מעמיסים קשות על תשתיות השכונה וצפויים להכפיל את סך תושבי השכונה, פי-8 ממה שהיו בה לפני העשור האחרון. החלטות אלה פוגעות בנוף, בשטחים הירוקים, באור השמש, בעומס התנועה והחניה , בשקט והפרטיות ועוד.
כידוע, בשבוע שעבר, לגמרי במקרה, , נדהמנו לגלות כי בניגוד להסכמה ולהחלטת ועדת ההקצאות מ 2019, ובניגוד להנחיות ראש מינהל התכנון מספטמבר 2016 המחייבות רשות עירונית להתייעץ עם התושבים, ולהתאים על פי צרכיהם את הקצאת מבני הציבור, החל תהליך אישור, באופן חד צדדי וללא כל שיתוף שלנו, ממש מאחורי גבנו, להפעלת בית תפילה במקום. שלא במקרה, עניין זה מקודם במחשכים בפעם השניה ושולל כל יסוד לטענה כי יש ענין בשיתוף כלל הציבור בענין.
לאור הכתוב מטה ולאור מספר סוגיות המפורטות מטה, אנו דורשים לבטל את הבקשה באופן מידי :
1. ישנו בית כנסת קיים בשכונה אשר תפוסתו נמוכה מאד מאז עזיבתה של קבוצת המתפללים אשר דורשת כעת את הקמת בית הכנסת במקלט (כבודו מוזמן לבקר). בית כנסת זה אירח בעשרות השנים האחרונות ועד עצם היום הזה מתפללים מכל גווני הקשת היהודית בשמחה ובקבלה. כמו כן, כפי שנכתב במכתב ועדת ההקצאות- לצידו מקלט ראוי וזמין לשימוש. בית כנסת זה שירת מתפללים מרדיוס לא קטן. היות ואין שיוך כתובת לזכות להתפלל, צפוי כי מתפללים מרדיוס לא קטן יצטרפו לבית התפילה במקלט. מגדלי הדקל צפויים "להוסיף לשכונה" 2300 איש, בהערכה הזהירה ביותר.
2. הסיכון הבטיחותי: המקלט הוא מפלט הבטיחות התקני היחידי של מרבית התושבים ברחובות השקמה והזית, אשר בעת חירום עוברים להתגורר בו יחדיו- אמנם בצפיפות, אבל בביטחון. זהו למעשה ביתנו השני, בסבבי הלחימה, למשך מספר ימים לא מבוטל.
כבר כיום, האדם הסביר אשר מבקר במקלט, שם לב מיד לפינת ישיבה גדולה, שולחן משחק "פינג פונג", שולחן "ביליארד" ומתקנים קטנים נוספים. הכנסת ציוד נוסף היא החלטה בלתי נתפסת ורחוקה מהנחיית פיקוד העורף לפיה : "המקלט לא ישמש לאחסון, והציוד שיוכנס אליו לא יתפוס יותר מחמישית (20%) משטח המקלט או לחילופין, הציוד לא יהיה קבוע וניתן יהיה לפנות אותו בתוך 4 שעות ממתן הנחיה על ידי פיקוד העורף או הרשות המקומית" .
ספרים וארונות שלא ניתנים לפינוי מוחלט בזמן אמת ובשעת חירום (לא משנה עד כמה ניידים, על גלגלים וכו') הם עומס בלתי מתקבל על הדעת על שטח המקלט.
3. מיקום המקלט: המקלט נמצא בשטח ירוק יחידי אליו ילדנו יוצאים באופן חופשי אך תחת השגחתנו. שוטטות של מתפללים אקראיים תשנה את המצב עבורנו.
4. עומס על תשתיות הרחובות הסמוכים: אשפה, חניה, רעש. הסובלים העיקריים ממפגעים אלה יהיו תושבי הרחובות מהם הגישה הקרובה ביותר למקלט ובהם יש אפשרות לחנות ולעבור: השקמה והזית. אין אנו יכולים לראות כיצד תושבי רחובות הגפן, התאנה, האשכול ואפילו חלקים מרוחקים יותר מרחוב ההדס והזית (שלא לדבר על רחובות ברדיוס גדול יותר) יכולים להיות שותפים לדאגות האקוטיות שלנו בנושא. המקלט נמצא בין בתים פרטיים וחשופים (חלונות חדרי הישנה של 4 מהם ממש סמוכים למקלט). וכל התקהלות, מצומצמת ככל שתהייה, תייצר מפגע רעש.
** לצורך המחשת המצב בשטח, צירפו התושבים מסמך חתימות של הבתים הסובבים את המקלט והחורשה בלבד ומתנגדים למהלך **
5. פעילות "בשישי שבת בלבד": אנחנו מבקשים להביע התנגדות ברורה להגדרה המטעה לפיה המקום יפעל כבית כנסת ב"שישי- שבת" בלבד. שכן, ברור לכל בר דעת כי זוהי רק בקשה ראשונית ולאחר שתאושר לא ניתן יהיה לסגת, ולאחריה לא יהיה באמת ניתן לאכוף את היקף השימוש בה, שכן, יש צורך בשימוש בבית כנסת גם במועדי וחגי ישראל, חגיגות פרטיות, כמו גם לצורך שיעורי תורה ועוד. ככל שהדבר יובטח- ברור לכל כי אישור השימוש היא פרצה להתנהלות בעייתית שלא ניתן יהיה הלכה למעשה לאכוף.
6. נגישות: הטענה כי יש אנשים הזקוקים לבית כנסת קרוב יותר לבית מגורם עקב מגבלות פיסיות אינה רלוונטית- שכן המקלט מצריך ירידה במדרגות תלולות ולכן אינו נגיש בעליל, אלא להפך.
7. יחסי שכנות עכורים ופוטנציאל התנגשות ידוע מראש:ככתוב, זו היא לא הפעם הראשונה שהנושא עולה לדיון. המפגש שהזדמן לקבוצת התושבים כמו גם הלך הימים האחרונים מספקתחזית על ההשפעה השלילית ביותר על מערכת היחסים בין תושבי השכונה והפוטנציאל להתנגשויות בין התושבים ויוביל להרס המרקם החברתי הקיים. השמת התושבים כמבקרים ומפקחים של שכניהם המתפללים במקלט על כל הפרעה או חריגה- היא פעולה שיכולה לגרום להתלקחות מיותרת בשטח. השיח המסית והמזלזל מולנו כבר החל. בימים נפיצים אלולחברה כולה, לעיריית אשדוד יש הזדמנות למנוע סכסוך שכנים שיקרה מוקדם יותר- או מוקדם פחות. החברה הישראלית למדה בתקופה האחרונה כי מצבי קיצון גורמים לאנשים לקבל החלטות תוקפניות ואלימות ברגע.
בידכם כקברניטי העירייה למנוע זאת.
לסיכום, אנחנו מבקשים להביע את תמיהתנו…; כיצד מקלט מתחת האדמה, יכול לשמש כבית כנסת – מקום קדוש בהגדרתו. התפילה היהודית מן הראוי לה שתתקיים במבנה ראוי והולם. האם האדם היה מוכן לגור במקלט? מדוע אם כן מדובר בסידור מתקבל למקום קדוש שכזה? אם עיריית אשדוד אכן מזהה צורך גובר בקרב תושבי השכונה להקמתו של בית כנסת, מן הראוי שתחתור לפתרון מכובד. ולא על חשבוננו תושבי הבתים הסמוכים.
שאילתא נשלחה לעיריית אשדוד ולא התקבלה תשובה.
