המפגינים האשימו את המשטרה בשימוש במכשיר האסור נגד ההמונים, כאשר מאות אלפי אנשים התקבצו בבלגרד. ההפגנות תוארו מהגדולות ביותר בהיסטוריה של סרביה. המפגינים הפגינו נגד טענות לשחיתות והרג של 15 בני אדם. במדינת ישראל נהרגו מאות רבות של בני אדם צעירים, תינוקות, מבוגרים וקשישים בזמן שבמשך 8 שעות צה״ל לא השמיע קול
הכתבה פורסמה בלינק הבא ומתורגמת להלן לעברית:
https://www.dw.com/en/serbian-government-denies-using-sonic-weapon-at-protest/a-71942262
נשיא סרביה, אלכסנדר וויצ׳יץ׳, הכחיש כי כוחות המשטרה שלו השתמשו ב"נשק סוני" אסור לפיזור מפגינים בבלגרד.
"זה שקר מרושע," אמר בנאום לאומה.
"הייתה לי הזדמנות לראות את הנשק הזה בחו"ל, והוא פולט קול חזק וחריג. קול כזה לא נשמע ברחובות בלגרד בליל שבת." הוא הוסיף כי ייפתח חקירה, אך הזהיר "יש להעמיד לדין גם את מי שפרסמו שקר מגעיל כזה."
מהן ההאשמות?
במהלך דקת דומיה, עדים דיווחו ששמעו רעש צורם באזניים, שגרם להמונים לפזר את השורות בפאניקה.
בשיחה עם התקשורת המקומית, האנליסט הצבאי אלכסנדר רדיץ' אמר כי הצליל חייב היה להגיע ממכשיר Long Range Acoustic Device (LRAD), הידוע גם כנשק סוני. המכשיר "נמצא בשימוש בעיקר לשיתוק," על פי רדיץ'.
המרכז לביטחון פוליטי בבלגרד, ארגון לא-ממשלתי סרבי, גינה את הממשלה על כך שלדבריהם השתמשה בנשק.
"מעשה זה מהווה תצוגה בוטה של כוח וניסיון להבעיר כאוס, במטרה לשלול את הלגיטימיות של ההפגנות ולהפוך אזרחים שוחרי שלום לפושעים," נאמר בהצהרה.
הם ציינו גם כי השימוש בנשק כזה הוא בלתי חוקי לפי חוקי המשטרה הסרביים.
ההפגנה הגדולה ביותר בסרביה
ההפגנות בבלגרד משכו את הקהל הגדול ביותר בהיסטוריה של ההפגנות במדינה. הערכות המשטרה הרשמית מצביעות על יותר מ-100,000 משתתפים, בעוד שהמנטרים העצמאיים מעריכים כי המספר עובר את ה- 300,000.
המצעד בשבת נחשב לשיא של תנועת מחאה שנמשכה כמה חודשים, בהובלת הסטודנטים הסרביים. המפגינים דרשו לקיחת אחריות על מותם של 15 בני אדם בנובי סאד, שנפלו תחת הריסות בתחנת רכבת לאחר שהגג החיצוני שלה קרס עליהם.
בתמונה רחבה יותר, התנועה כוללת גם מגוון רחב של תלונות נגד ווצ'יץ' וממשלתו, כולל האשמות בשחיתות נרחבת, ניהול רשלני של משאבים טבעיים, הונאת בוחרים, שליטה בתקשורת ותגובות מעורפלות לאירועים קטלניים קודמים הקשורים לנציגים ממשלתיים.
ראש ממשלת סרביה, מילוש ווצ'ביץ' וראש עיריית נובי סאד, מילאן דיוריץ', כבר התפטרו בעקבות ההפגנות.
תמונה: pixabay










