מספרים לא יודעים לשקר: יחיאל לסרי עשה את עסקת חייו עם החרדים, כאשר הצליח לקבל, ביישורת האחרונה, את התמיכה של ש״ס ומפלגות אגודת ישראל ודגל התורה. מדובר בהתחלה מעולה לכל מתמודד ובוודאי ללסרי, אך שאלת השאלות: האם יחיאל לסרי יצליח להשלים את הפער הדרוש לו לניצחון בסיבוב הראשון? או שמא, העיר אשדוד תלך לסיבוב השני לראשונה בתולדותיה? | פרשנות פוליטית מאת: אשדוד היום
הבחירות לראשות העיר ולמועצה ייערכו בעוד פחות מיומיים. המתמודדים לראשות העיר, כמו בשנת 2018, כך גם הפעם, מסרבים להתאחד ביניהם כאשר לכל אחד בנפרד ברור כשמש- ראש העיר יחיאל לסרי עשוי להיבחר כבר בסיבוב הראשון כך שמהר מאוד, צפוי לקרוס חלום הסיבוב השני.
יחיאל לסרי סגר דיל עם החרדים
ראש העיר יחיאל לסרי, פעל ועשה שוב את מה שהוא יודע הכי טוב- לסגור דיל עם החרדים. בזמן שכל יתר המתמודדים התקשקשו סביב כנסים, צבע החצאית או החולצה ולייקים בפייסבוק, לסרי עבד קשה מאוד, במטרה לרצות את החרדים עד תום ולזכות בתמיכתם לראשות העיר וכך קורה.
התמיכה של החרדים מעניקה ליחיאל לסרי כמו קולות לפי הפירוט (בהסתמך על תוצאות 2018):
ש״ס- 18,826; אגודה- 14,010. סך התמיכה החרדית: 32,836 קולות.
ההתחלה של יחיאל לסרי נראית פנטסטית על הנייר והיא מקרבת אותו הכי קרוב לניצחון בסיבוב הראשון, אך עדיין, ללסרי נדרשת ״דלתא״ (=פער) שהוא יצטרך להשלים בעמל רב מתוך הציבור הכללי שאינו חרדי.
ליחיאל לסרי יש מספר בעיות שספק אם יצליח לפתור עד הבחירות:
- מפלגת ש״ס הודיעה על תמיכה בלסרי רק בימים האחרונים. בבחירות 2018, ש״ס הודיעה על תמיכה בלסרי ועבדה בשביל לסרי לראשות העיר במשך חצי שנה עד הבחירות (!). הפעם, התמיכה ברגע האחרון ולאחר שהפעילים התכחשו ביניהם על עניין התמיכה, צפויה להניב לו עדיין תמיכה יפה מאוד אך עדיין, צפויה פגיעה בגרעין המסורתי של ש״ס. בגרעין החרדי-תורני, בסבירות גבוהה, התושבים יצייתו לדברי הרבנים ויצביעו ללסרי. כאמור, בגרעין ה״רך״ יותר של ש״ס, קרי, מסורתיים, לא כל התושבים יצייתו ויתכן שחלקם או לא יגיעו להצביע כלל או יצביעו למועמדים אחרים.
- מפלגת אגודת ישראל התמודדה כמקשה אחת בבחירות 2018 והצליחה להביא ליחיאל לסרי תמיכה מלאה של כל המפלגה. הפעם, המפלגה התפצלה לשתי מפלגות – אגודת ישראל ודגל התורה והשבת. אומנם המפלגות יצליחו להביא תמיכה ליחיאל לסרי בשיעור גבוה מאוד, אך יתכן, שפיצול המפלגה, יקשה עליה בעניין השגת מנדטים משום שהמנדט הראשון תמיד דורש יותר קולות מאשר השני, השלישי והרביעי וכאן יש שתי מפלגות שמתמודדות ובהכרח בזבוז קולות מיותר פעמיים על המנדט הראשון.
- היזם צחי אבו – בבחירות הקודמות, היזם אבו ומשפחתו, תמכו תמיכה מלאה ביחיאל לסרי. הפעם, כידוע, משפחת אבו תומכת בכצנלסון לראשות העיר ובברק סרי למועצה. בבחירות 2013 צחי אבו התמודד למועצת העיר ונכנס למועצה עם שני מנדטים. המנדטים האלה נותרו באופן כלשהו אצלו ולכן התמיכה הזו של אבו מביאה עמה תמיכה נוספת שירדה מיחיאל לסרי ועברה לשמעון כצנלסון וברק סרי (הערב: כ-7,000 קולות).
- מפלגת ״קול הלב״ ו״אופק חדש״ – של מאיר בן חמו ועו״ד אייצ׳לותם מסלה, בבחירות הקודמות השיגו כ-2,860 קולות וכמעט שנכנסו למועצת העיר. המפלגה של אייצ׳לותם מסלה השיגה ב-2,000 קולות. שתי המפלגות הביעו תמיכה בעבר ביחיאל לסרי. הפעם, המפלגה לא הביעה תמיכה בשום מועמד וגם זה צפוי לפגוע בסיכויים של לסרי לנצח בסיבוב הראשון (הערכה: 5,000 קולות).
- מפלגת ״פז״ של משה בוטרשווילי – מנהיג העדה הגיאורגית, בבחירות 2018 הביעו תמיכה ביחיאל לסרי. הפעם, המפלגה לא הצהירה על שום מועמד ולכן המצביעים בהכרח יפצלו את התמיכה שלהם, איש איש על פי העדפתו (הערכה: 4,200 קולות).
- יו״ר ההסתדרות הבניין איציק מויאל, שהתמודד בבחירות 2013 ואף הוא היה כפסע ממנדט, החלי לתמוך בשמעון כצנלסון לראשות העיר, כך שגם התמיכה הזו שהייתה ליחיאל לסרי בשנת 2018, היתה ואיננה. למויאל יש אחריות על מפעלים רבים ובעל תפקיד עם השפעה רבה, שלא ניתן לזלזל בו.
אם כך, מהיכן יצליח בכל זאת ראש העיר להביא את הפער הדרוש לו לנצח כבר בסיבוב הראשון? קצת מספרים והסבר מדוע אחוז ההצבעה בבחירות האלו הוא חשוב ביותר.
55% הצבעה ומעלה – סבירות גבוהה לסיבוב שני
באשדוד ישנם 193,000 בעלי זכות הצבעה. אילו מתוכם, יגיעו להצביע 55%, המספרים הינם כדלהלן:
55% 106,150
כלומר, יחיאל לסרי יצטרך להביא סך מצביעים של 42,460 מצביעים לקלפי על מנת לעבור את רף ה-40% ולנצח בסיבוב הראשון.
התחלה מצוינת של 33,000 קולות מהחרדים, מותירה לו דלתא של 9,460 קולות.
לראש העיר יחיאל לסרי יהיה קשה מאוד להביא סך של כ-9,500 קולות לקלפי מעבר לקולות החרדים משום שהקמפיין האגרסיבי נגד התחרדות העיר והדיל עם דרעי, נמצא חזק באוויר ובתודעה של התושבים. ככל שקמפיין הנגטיב יהיה חזק יותר, מפחיד יותר ואמיתי יותר, כך אחוז ההצבעה יהיה גבוה יותר ויחיאל לסרי עלול להיקלע למצב, לפיו הוא לא מצליח להביא את כמות הקולות הדרושים למעבר בסיבוב הראשון. החשבון הוא פשוט: ככל שאחוז ההצבעה יהיה גבוה יותר, כך כוחם של החרדים יילך וייפחת ולסרי יתקשה יותר לעבור בסיבוב הראשון.
60% הצבעה – אתגר משמעותי ללסרי לנצח בסיבוב הראשון
לצורך ההמחשה, אילו אחוז ההצבעה יהיה 60%, הרי שיחיאל לסרי יצטרך 46,320 קולות לסיבוב הראשון והשלמת דלתא של 13,320 קולות בנוסף לקולות החרדים.
כלומר, ככל שאחוז ההצבעה עולה, כך גם סך הקולות שנדרש יחיאל לסרי להביא מעבר לתמיכת החרדים בו, עולה בהתאמה. ככל שאחוז ההצבעה עולה כך גם הסיכוי לסיבוב השני עולה. על כן, ליחיאל לסרי יש אינטרס מובהק וברור דווקא להרדים את המערכה ולא לעורר אותה. אף כי, הרדמה של המערכה מסכנת אותו לעניין התוספת שיצטרך להביא מעבר לתמיכת החרדים כדי לעבור בסיבוב הראשון.
בשורה התחתונה: יחיאל לסרי הוא המועמד המוביל לראשות העיר. כפי שכתבנו לאורך כל המערכה באשדוד היום- המועמד שיצליח לקבל את התמיכה של אריה דרעי, יהיה הקרוב ביותר לכסא ראש העיר וזה תקף, כמובן, גם ליחיאל לסרי. לצד השמחה הגדולה במטה יחיאל לסרי, קיים חשש סביר מאוד, לפיו יהיה קשה מאוד להביא את יתרת הקולות הדרושה לניצחון בסיבוב הראשון. סיבוב שני עבור כל ראש עיר מכהן, מביא אותו בעמדת נחיתות משום שהן מבחינה פסיכולוגית והן מבחינת חלוקת התיקים והמשאבים, הציבור מתחיל להבין שיש אפשרות לערוך שינוי בהנהגה, שיטיב עם כולם. הדבר האחרון שלסרי רוצה הוא להתמודד בסיבוב השני מול מועמד כלשהו ולכן המטה שלו והוא יעשו הרבה מאוד בשביל לא להיקלע לסיטואציה הזו. עם זאת, ליחיאל לסרי אין קמפיין שטח כלל ועיקר. אם בשנת 2018, מיש חיפה עליו בשטח ויצא בעצמו לשוחח עם אנשים הוא גבי כנפו הרי שהפעם, גם כנפו לא יוצא לשטח ואין נראות שלהם בכלל ברחובות העיר, למעט שלטים שלא באמת מצליחים להביא קהל מצביעים לקלפי.
תוצאות של סקר שיצא ביממה האחרונה מדבר על תמיכה של 33% שיחיאל לסרי מצליח להביא לקלפי, לאחר התמיכה המלאה של ש״ס ואגודה. כלומר, הוא עדיין רחוק מאוד מה-40% הנכספים למעבר בסיבוב הראשון. המועמד השני ליחיאל לסרי הוא שמעון כצנלסון שלאחר האיחוד עם ברק סרי, מגיע למקום השני וצפוי לעלות לסיבוב השני אם וכאשר יהיה כזה.
האיחוד בין שמעון כצנלסון לברק סרי – היחיד שיש לו סיכוי לעלות לסיבוב השני (אם יהיה כזה)
בבחירות 2018, שמעון כצנלסון הצליח להביא כ-30,000 קולות לקלפי, בעבודה מוקפדת ויסודית כמו שרק הוא יודע להביא. הכוח של שמעון כצנלסון בא לידי ביטוי גם בהצבעה לכנסת לאביגדור ליברמן שתומך בו. כצנלסון הפעיל את מנגנון הבחירות שלו כל כך הרב פעמים במהלך חייו ובחמש השנים האחרונות בפרט, עד כי אין שום מתמודד שמאפיל עליו לעניין ניהול יום הבחירות הכל כך קריטי הפעם. העובדה הזו והאיחוד עם ברק סרי, צפוי להניב לו את המקום השני מיד אחרי לסרי ובסיכוי גבוה לעלות לסיבוב השני (אם אכן יהיה כזה).
ד״ר אלי לחמני – מפעיל מטה בשיטה צבאית שמביאה תוצאות
ד״ר אלי לחמני הצליח להביא בבחירות 2018 תמיכה של 28,704 קולות. ההישג הזה לא יחזור על עצמו הפעם, בעיקר בשל ריבוי המועמדים, אך גם אם לחמני יירד משמעותית בכמות המצביעים, הרי שעדיין, יש לו בסיס תומכים רחב ומכובד מאוד. קמפיין הגוועלד החילוני-מסורתי שיוצא כעת בכל פינה בעיר, צפוי לסייע בהעלאת אחוז ההצבעה שיכולים להיות מצויינים בשביל לחמני שהצליח להוביל קו ברור של שקיפות, ניהול מקצועי של עיר, ניסיון והתמדה. לחמני מנהל את מטה הבחירות שלו ברמת הסנדביץ׳ והשיבוץ המוקפד של אלף הפעילים שלו, שיהיו בכל פינה בעיר ובכל קלפי, כולל בקלפיות החרדים. הניהול הזה צפוי להעניק לו יתרון משמעותי מאוד. אם כי, לחמני יכול להיפרד יפה ובאופן מכובד מהחלום שלו להיות ראש עיר שלפחות במערכה הזו, לא צפוי להתגשם. התקווה היא שתושבי העיר יזכו לראות אותו בקואליציה, כגורם מאזן ומקצועי, ויזכו ליהנות משירותיו המקצועיים והאישיים.
אלי נכט – חשוד בעיני חלק מהמצביעים כ״מועמד לווין״ של לסרי ויורה בנגמ״ש הרוסי
נראה, כי אלי נכט בערך עושה כל טעות אפשרית כולל לפגוע בסיכוי שלו להיבחר ע״י קהל המצביעים הטבעי שלו, יוצאי ברית המועצות לשעבר. נכט יורה בנגמ״ש הרוסי ובמקום לחבור לשמעון כצנלסון, ובכך להביא נחת לקהילת העולים החדשים והוותיקים, הוא מחליט לתקוף את שמעון כצנלסון ולשמור על יחיאל לסרי. הקהילה הזו הוכיחה בעבר, כי הם בשניה וחצי עולים על כל טריק ומהלך ובוחרים הצבעה שנראית להם כנכונה ביותר. האם גם הפעם הקהילה תבחר בכצנלסון? אין לנו עוד הרבה זמן בכדי לגלות את התשובה.
הלן גלבר – ״בעלת החלומות״
לעיתים, הלן גלבר נראית כמי שלא חיה היטב במציאות האשדודית. עם קמפיין יפה ומוצלח, מצליחה גלבר לבסס את עצמה עם בסיס תומכים מכובד אך עדיין, חלום ראשות העיר הוא רחוק מאוד והופך לבלתי מושג מרגע לרגע. גלבר ממשיכה למכור לקהל את חלום ראשת העיר כאשר גם היא יודעת היטב, שאין לה שום סיכוי להגשים אותו. לא הפעם ואולי לא בכלל.
מדוע גלבר בוחרת לא לחבור למועמד כלשהו? ימים יגידו ועוד נגלה את הסיבות לכך בהמשך.
בינתיים, אשדוד, תודות למועמדים: נכט, גלבר ולחמני- צועדת, כאמור, לשחר של יום ישן כאשר התוצאות בשנת 2018 כפי הנראה עתידות לחזור על עצמן ויחיאל לסרי בסבירות גבוהה מאוד מאוד, הולך לנצח את הבחירות ולהכריע אותן כבר בסיבוב הראשון.
תגובה אחת
מבחינתי הצבעה ללסרי זה הצבעה נגד חוק גיוס , בעד שחיתות ליכודניקית, בעד הפיכה משטרית, עובדי העיריה בעצמם מעידים על שחיתות שלטונית.
זה הזמן להתחדשות עירונית אמיתית.