זיהום ללא

דו״ח פליטות זיהום האוויר קובע: תושבי אשדוד נושמים זיהום אוויר הגורם לסרטן | אשדוד היום

גם השנה אשדוד מככבת בזיהום האויר: חומרים מסרטנים בריכוז גבוה אפילו יותר ממפרץ חיפה, עלייה בתחמוצות חנקן ובתרכובות אורגניות באויר. קשה להאמין איך עם כל הגורמים המקצועיים שאמורים לשמור על האוויר הנקי בעיר כמו: עיריית אשדוד ואיגוד הערים, עדיין המצב רחוק מלהיות טוב ובעיר השישית בגודלה בארץ נאלצים התושבים לנשום אוויר מזוהם גם בשנת 2023 | אשדוד היום

הבוקר פורסם דו״ח מרשם הפליטות לסביבה של המשרד להגנת הסביבה. כמדי שנה, המשרד להגנת הסביבה מפרסם את מרשם הפליטות לסביבה של 572 המפעלים הגדולים בישראל. מהנתונים המוצגים בדוח עולה, כי כמות כלל פליטת גזי חממה בישראל בשנת 2022 עלתה בשיעור של 3.5% משנת 2021 והגיעה ל-81.1 מיליון טונות CO2. זהו הנתון הגבוה ביותר של פליטת גזי חממה בישראל מאז שנת 2012.

אחד מאיזורי התעשיה המדאיגים ביותר ברמה הארצית נמצא דווקא באשדוד. באזורי התעשייה שבצפון אשדוד פועלים 12 מדווחי מפל"ס תעשייתיים, בין היתר של פז בתי זיקוק. מאז שנת 2012 נרשמה הפחתה ניכרת של מזהמים, בין היתר ירידה של 13% בחומרים מסרטנים, אך בשנים 2020 ו-2021 נרשמה עליה של 107% במצטבר.
בשנים האחרונות, לא חלות הפחתות ניכרות בפליטות. במפעל הקורנס נמשכת מגמת העלייה בפליטת עופרת ובנזן. בשנת 2022 חלה עלייה של 15% בפליטות תחמוצות חנקן בעקבות גידול בהיקף פעילות תחנת הכוח אשכול.
בנוסף, נרשמה עלייה של 38% ב-NMVOC בשלוש שנים האחרונות, בעיקר ממפעלי סולבר ופז בתי זיקוק אשדוד. בשנת 2022 נרשמה עלייה של 14%. בתחנות הניטור הממוקמות בתוך או בסמוך למפעלים, נמדדות חריגות מערכי סביבה של בנזן ועופרת. בבדיקות הסביבתיות שנעשות על ידי המשרד להגנת הסביבה באזור התעשייה נמדדו שלוש חריגות מערך הסביבה היממתי של בוטאדיאן ושתי חריגות של טריכלורואתילן.

חברת מועצת העיר, שרון מרק: ״אזור התעשייה באשדוד הוא מוקד זיהום ברמה הלאומית ולא ארפה מהמאבק מול הרשויות והממשלה עד שתושבי אשדוד ינשמו אויר נקי!״.

עוד הוסיפה מרק: ״אמנם בלחץ ציבורי מתמשך ומתמיד הצלחנו לגרום למשרד לפעול מול חלק מהמפעלים המזהמים להפחתת פליטות חומרים מסרטנים ולהציב אמצעי ניטור מזהמים על הגדר. עם זאת, אזור התעשייה באשדוד הוא עדיין מוקד זיהום ברמה הלאומית והניטור על הגדרות לא שקוף לציבור. ללא המשך הלחץ של הרשות על המפעלים ועל המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לא נזכה לנשום אוויר נקי, ובטח ובטח שלא בשכונת פארק לכיש החדשה שמוקמת בסמיכות לאזור התעשייה״.

חברת המועצה שרון מרק: ״אזור התעשייה באשדוד הוא עדיין מוקד זיהום ברמה הלאומית והניטור על הגדרות לא שקוף לציבור״

ראש העיר מסר תגובה לפיה הוא מתמקד בנתונים שכן הצטמצמו אך לדעת מרק, זה ממש לא העיקר והיא אומרת כך: ״האזור עדיין מזוהם מאוד בפליטות חומרים אורגניים וביניהם מסרטנים – יותר ממפרץ חיפה! אנחנו לא יודעים כמה זיהום מעבודת הנמל – הנתונים לא גלויים לציבור.
והאם המאבק שלו לסגירת תחנת הכוח המזהמת אשכול הצליח? לא, דווקא המפלגה של לסרי היתה זה שבחוק ההסדרים שינתה את חוק אוויר נקי כך שניתן להפעיל אותה מעבר לדרישות היתר הפליטה!״.

איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה: "נתוני המפל"ס  באזור התעשייה הצפוני באשדוד,  לשנת 2022 מחייבים את המשך והרחבת תכנית הפעולה  המשותפת לצמצום מפגעי זיהום אוויר וריח מאזור התעשייה הצפוני באשדוד והחרפת האכיפה כנגד תעשיות מזהמות".

מרשם הפליטות והעברות לסביבה של מפעלים (מפל"ס) לשנת 2022 שפורסם היום על ידי המשרד להגנת הסביבה מציג נתוני פליטות באזור התעשייה הצפוני באשדוד המחייבים את המשך והרחבת תכנית הפעולה לצמצום מפגעי זיהום אוויר וריח והחרפת  האכיפה כנגד תעשיות מזהמות באמצעות החמרת הדרישות הרגולטוריות והוספת אמצעים ומשאבים בלוחות זמנים קצרים.

נתוני המפל"ס לשנת 2022 מציגים ירידה של 13% בחומרים חשודים או מוכרים כמסרטנים אשר נפלטו לאוויר  באזור התעשיה הצפוני באשדוד, בכך ניתן לראות ראשיתה של מגמת ירידה לגבי חומרים אלו, לאחר שבשנים 2020- 2021 נרשמה עליה משמעותית. הירידה נובעת מהפחתת פליטות במפעלים אדמה אגן ויהודה פלדות. עם זאת,  במפעל הקורנס נמשכה מגמת העליה בפליטת עופרת ובנזן אך ללא חריגה מערכי הפליטה המותרים.
עוד עולה מהמפל"ס, כי נרשמה עלייה של 14% בפליטת  NMVOC (תרכובות אורגניות נדיפות, שאינן מתאן) מהמפעלים סולבר – בשל עלייה בהיקף הפעילות, ופז בתי זיקוק אשדוד (פז"א).  עליה זו עלולה הייתה להיות גבוהה יותר אלמלא גיבוש ויישום תכנית הפעולה.

עוד עולה מהנתונים, כי בשנת 2022 חלה עליה של 15% בתחמוצות חנקן. העלייה חלה כתוצאה מהגברת היקף הייצור בתחנת הכח אשכול לרבות השימוש ביחידות המיושנות והמזהמות. יובהר  כי נמנעה עלייה משמעותית בהרבה, ונמנע זיהום רב יותר של תחמוצות חנקן, בזכות מאבק שניהלו עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה. מאבק שסייע למשרד להגנת הסביבה בדחיית בקשת רשות החשמל וחברת החשמל להגביר אף יותר את היקף הייצור בתחנת אשכול אמצעות היחידות המזהמות.

כאמור, נתוני המפל"ס  מתייחסים לפליטות מזהמים מאזור התעשייה הצפוני באשדוד, כאשר בתחנות ניטור האוויר בכל מרחב העיר אשדוד לא נמדדו חריגות מערכי הסביבה בשנת 2022. בתחנות ניטור תפעוליות הממוקמות בתוך או בסמוך למפעלים, הרחק מאזורי מגורים, ומשמשות לבקרה ופיקוח על מקורות הפליטה, נמדדו חריגות מערכי סביבה של בנזן ועופרת. בבדיקות הסביבתיות שנעשות ע"י המשרד נמדדו שלוש חריגות מהערך הסביבה היממתי של 1,3 בוטאדיאן ושתי חריגות מערך הסביבה היממתי של טריכלורואתילן.

רק במחצית שנת 2022  ובעקבות נתוני מפל"ס 2021 ודרישת חברת חשמל להרחבת היקפי הייצור ביחידות המזהמות שנדחתה, החלו המשרד להגנת הסביבה, עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד – חבל יבנה בגיבוש וביישום תכנית פעולה לצמצום מפגעי זיהום אוויר וריח מאזור התעשייה הצפוני באשדוד. כפי שכולנו רואים בדו״ח הנ״ל, הפעילות הזו טרם מוצתה ותושבי אשדוד עדיין נושמים אוויר מזוהם.

מנכ"לית האיגוד רומי אבן דנן: " נתוני המפל"ס לשנת 2022 מחייבים את המשך והרחבת תכנית הפעולה לצמצום הזיהום באזור התעשייה הצפוני באשדוד והחרפת האכיפה כנגד תעשיות מזהמות  באופן מיידי.  אמנם גיבוש ויישום תוכנית הפעולה המשותפת, קידמו אסדרה נחוצה והביאו להפחתה מסוימת בפליטות של חומרים מסרטנים וחשודים כמסרטנים, ואף ניתן להצביע על ראשיתה של מגמה, אך זו אינה מספיקה. על מנת שנוכל לקדם את יישום תוכנית הפעולה בלוחות זמנים קצרים ולהביא לשינוי מהותי ברמת הזיהום והסיכון הסביבתי, באזור התעשייה הצפוני באשדוד, נדרשים אמצעים ומשאבים רבים נוספים, בהם נחישות רבה יותר מול התעשייה, הכוללת לו"ז קצר לאסדרה וסנקציות כבדות מאד כנגד המזהמים, סגירת היחידות המזהמות בתחנת הכח אשכול, והחלטה חד משמעית של כלל הגורמים הרלוונטים על מניעת העברת תעשיות ממפרץ חיפה לאשדוד ומניעת הרחבת מפעלים נוספים – במסגרת תמ"א 75. כל זאת ועוד נדרש לבצע מיידית על מנת  להביא להפחתה וצמצום הזיהום ".

תמונה ראשית: pixabay

תגובות לכתבה

יש לשמור על לשון נקיה וללא גידופים נמוכים וקריאות שהן על סף העברייניות (דיבה, קריאה למעשים לא חוקיים אלימים וכו׳) סף ורף הרפש שמגיבים באתר אשדוד היום עברו את הרף הסביר ועתה לאחר פסק זמן אנחנו מודיעים בזאת, שרק תגובות הולמות וללא נאצות וקללות ירודות – יפורסמו.

3 Responses

  1. מאחל לכל הממונים בדבר שלא שומרים על בריאותינו שהם יחלו בכל המחלות ולא יזכו להנות משוחד שהם מקבלים על מנת לסכן את בריאותינו

  2. פשוט ביזיון, העיר אשדוד הפכה בשנים האחרונות לפח הזבל של ישראל עם הזיהום הכולל הכי גבוה בארץ, וזו רק ההתחלה, יש תוכנית להעביר עוד מפעלים מזהמים לאשדוד ❗
    הזיהום הורג❗❗❗
    בגלל הזיהום אשדוד, היא במקום הראשון במחלות סרטן..😥
    חייבים להפסיק להרוג את התושבים.
    כולם מדברים, ומדברים ומדברים…והתושבים מתים.
    אנחנו נעשה…המזהם ישלם ❗❗❗
    אם יהיה למפעל יקר, שיסגור ❗
    שרגא פרידמן, אחראי איכות הסביבה בתנועת תושווים

  3. לא תושבי אשדוד .
    אלא תושבי יבנה חבל יבנה סובלים מהזיהום באזורי התעשיה.
    אזור התעשיה מרוחק מתושבי אשדוד אבל קרוב לתושבי יבנה והסביבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *