מה יותר חשוב- בחירות או בריאות הציבור? המשרד להגנת הסביבה מפרסם להערות הציבור טיוטות היתרי פליטה לאוויר של המפעלים הגדולים במשק, בהם: תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ואשקלון של חברת החשמל, תחנת הכוח באשדוד, מפעלי קבוצת בז"ן בחיפה, רותם אמפרט ומפעלי ים המלח של כי"ל. טרם פורסמה עמדתו של ראש העיר ד״ר יחיאל לסרי בנושא | אשדוד היום.
מנהלת אגף מניעת זיהום אוויר ואסבסט במשרד להגנת הסביבה, רעות רבי: "ההיתרים מחייבים עמידה בסטנדרטים העדכניים המחמירים של האיחוד האירופי וכוללים בין היתר השלמת ההסבה של היחידות הפחמיות לגז, שימוש באמצעים לזיהוי דליפת חומרים נדיפים ובהם מתאן ממכלים וצנרות, הרחבת הניטור הרציף והחמרת תקני פליטה"
חוק אוויר נקי מטיל חובה על בעל מתקן טעון היתר להחזיק בהיתר פליטה תקף כתנאי לפעילותו. ההיתר מכיל תנאים וחובות שלפיהם יפעל מקור הפליטה במטרה לצמצם את פליטת מזהמי האוויר מפעילותו. היתרי הפליטה שמוציא המשרד להגנת הסביבה למפעלים מאפשרים הטלת תנאים מגבילים על פעילות תעשייתית מזהמת, כך שתיעשה באופן שימנע ויצמצם את זיהום האוויר. התנאים נקבעים על בסיס הרגולציה האירופאית הכוללת דירקטיבות לפעילויות תעשייתיות שונות וכוללים חובת יישום של הטכנולוגיה המיטבית הזמינה (BAT- Best Available Technology).
להלן הטיוטה בנוגע למפעל באשדוד:
נראה, כי ראש העיר מוטרד בעיקר מהבחירות הקרובות וממצבו הפוליטי הקשה נכון להיום, שכן עד כה, טרם פורסמה עמדתו של ראש העיר ד״ר יחיאל לסרי בנושא. האם הוא בעד הענקת היתרי הפליטה? או אולי נגד?
בין השנים 2011-2016 קיים המשרד להגנת הסביבה סבב ההיתרים הראשון, בהתאם לחוק אוויר נקי, שבו ניתנו לראשונה היתרי פליטה לאוויר לכ-175 מפעלים, לפי הוראת המעבר שבחוק אשר פרסה את הסקטורים בתעשייה על פני השנים. התועלת הבריאותית והסביבתית מיישום הדרישות והתאמת התעשיה הישראלית לסטנדרטים האירופיים נאמדה, נכון לשנת 2017, ב-115 מיליארד שקל. להרחבה על הסבב הראשון של היתר הפליטה: https://tinyurl.com/mr34xppz
משנת 2017 החל המשרד להגנת הסביבה בסבב חידוש היתרי הפליטה השני, אשר צפוי להסתיים בחודשים הקרובים וכולל כעת מתן היתרים למפעלים מסקטור התעשיה הכימית והפטרוכימית וכן היתרים לסקטור ייצור האנרגיה.
כחלק מהתהליך הקבוע בחוק, מפורסמות טיוטות ההיתרים להערות הציבור למשך 45 יום. המשרד קורא לציבור להיות מעורב ולהעיר לטיוטות היתרי הפליטה של המפעלים. בהתאם להערות שהתקבלו, יקיים המשרד דיונים פומביים בטיוטות בהם יימצא עניין לציבור.
בין טיוטות ההיתרים המפורסמות כעת להערות הציבור, טיוטת היתר למפעל גדיב, וטיוטת היתר לתחנת הכח "אשכול" שבאשדוד. טיוטת היתר זו כוללת גם את מועד סגירה של היחידות בשנת 2026 ועד לאותו מועד לא מותרת הפעלתן בשגרה, אלא במצבי סיכון למערכת אספקת החשמל על פי החלטת מנהלת מערכת החשמל, חברת נגה, ולאחר שהבהירה למשרד להגנת הסביבה את הצורך בהפעלתן בהתאם לתיקון חוק אוויר נקי.
באחרונה פורסמו להערות הציבור גם טיוטות לתחנת הכוח דוראד אנרגיה, תחנת הכוח רפ"ק אנרגיה אשקלון, תחנת הכוח של חח"י בחיפה ולמפעל תרו. בשבועות הקרובים יפורסמו להערות הציבור גם הטיוטות של תחנות הכוח הפחמיות רוטנברג ואורות רבין, רותם אמפרט ועוד.
במסגרת סבב היתרי הפליטה, בחודשים האחרונים חודשו ההיתרים למפעלים ותחנות הכוח הבאים: IPM באר טוביה, ב.כ.פ החזקות (2012), דיפוכם-עמגל, זוהר-דליה, ברום ים המלח, נילית, סטרוקם, תרכובות ברום, אלקון. חברות הנמצאות כעת בשלב הערות ציבור: גדות תעשיות ביוכימיה, פריקלאס ים המלח, כרמל אוליפינים, מתכות פינקלשטיין, פיברו.
תמונה: pixabay
תגובה אחת
אשדוד הפכה בשנים האחרונות לעיר הכי מזוהמת בארץ ❗
וזה הורג את התושבים באשדוד ובסביבה.
גם זכינו בכבוד המפוקפק להיות מס' 1 בישראל במחלת הסרטן, כמובן בגלל זיהום האוויר❗
עד היום העירייה לא עשתה כלום.
ויש לי חדשות רעות בשבילכם…עוד מפעלים מזהמים נכנסו לאשדוד כמו מפעל הקונוונסט..ועוד בדרך.
אנחנו בתנועת תושווים נדאג שזה לא יהיה…
אנחנו נדאג שהטייקונים בעלי המפעלים ותושבי אשדוד ינשמו אותו אוויר נקי…
אצלנו בתושווים, כולם שווים ❗❗
שלכם שרגא פרידמן.
מועמד תושווים למועצת העיר, אחראי על תחום איכות הסביבה