חברת המועצה הלן גלבר, מחזיקת דגל המאבק נגד תוספת יחידות דיור במע״ר: ״ההחלטה שהתקבלה בעניין המע״ר היא מאוד קשה לבעלי עניין וטובה לתושבים״| פוליטיקה אשדוד היום
מי שהובילה במשך שנים את המאבק כנגד צפיפות הבניה ברובע המע״ר היא חברת המועצה עו״ד הלן גלבר. במשך שנים גלבר טענה על אי סדרים בהליכי האישור וכו׳. מדובר במאבק הציבורי הגדול והמוצלח ביותר עד כה שהתנהל אי פעם בעיר אשדוד.
שוחחנו הבוקר עם הגב׳ גלבר, שאמרה את הדברים הבאים:
״זו החלטה טובה. שותפים בה כל המתנגדים (התושבים, פורומים ציבוריים, מהנדס העיר ואני) והכי חשוב שכיום בועדה המחוזית יש אוזן קשבת. לפחות לאנשי המקצוע.
אני מאמינה שעדין זה לא הסוף… ההחלטה שהתקבלה היא מאוד קשה לבעלי עניין וטובה לתושבים. מוסדות ציבור וצרכי ציבור חייבים להוסיף 22.2 דונם על חשבון תאי שטח למגורים. אם היום דירה ממוצעת 160 מ״ר הועדה קבעה שיהיה תמהיל עירוני עם דירות שהממוצע שלהן יהיה 90 מ"ר … התוכנית לא כללה דירות בהישג יד היום מבקשים להוסיף… ועוד החלטות שאכן זה הישג לתושבים.איך שאני מכירה את הנפשות הפועלות … הם כבר מתכננים איך להתחכם. הדרך עוד ארוכה, נמשיך יחד עם התושבים, להיות עם היד על הדופק יחד עד שהתושבים יקבלו מענה מלא לדרישותיהם".
להלן הכתבה המלאה שפורסמה אתמול באשדוד היום:
תכנית רובע מע״ר דרום היא תפוח אדמה לוהט בעיני רבים בעיר. מספר חברי מועצה וביניהם גם ראש העיר וממלא מקומו, משכו את ידיהם מעיסוק בתכנית עקב ניגודי עניינים. הואיל וזה המצב, מדובר ברובע המרכזי והיקר ביותר בעיר, שהדיירים בו מתגוררים כבר שנים ארוכות באתר בניה לכל דבר ועניין. מחירי הדירות במע״ר, למקרה שתהיתם, הם מהיקרים בעיר וממשיכים כל העת לעלות עוד ועוד. עם זאת, התושבים במקום אינם מקבלים את מוסדות הציבור הדרושים להם לקיום אורח חיים תקין ונשענים על הרבעים הסמוכים, שגם שם אין מספיק מוסדות ציבור.
מי שהובילה את המאבק נגד תוספת בניה של יחידות דיור נוספות ברובע המע״ר היא חברת מועצת העיר הלן גלבר. גלבר הגישה התנגדות כנגד התכנית והתושבים מצדם הגישו אף הם את התנגדותם. ההתנגדויות התקבלו באופן חלקי או מלא ובשורה התחתונה- עיריית אשדוד נשלחה לעשות ״שיעורי בית״ ולחזור עם תכנית חדשה בתוך כשלושה חודשים מהיום. האם יספיקו לערוך שינויים בתכנית כנדרש? האם התכנית החדשה תכלול יותר או פחו יחידות דיור? והאם המענה למוסדות הציבור יספק את חברי הוועדה המחוזית?
השאלה החשובה ביותר היא כיצד הגענו באשדוד למצב, לפיו תכנית הבניה של הרובע המרכזי ביותר בעיר נדונה בוועדה המחוזית, אשר כל קשר בין חבריה לעיר אשדוד הוא מקרי בהחלט? מדוע התכנית לא מגיעה להצבעה נוספת במועצת העיר?
בשורה התחתונה- המאבק של גלבר ומספר פעילי ציבור אומנם הצליח אך הצלחתו, יגיד כל מי שמבין באישור תכניות בניה, רק מעכבת את בניית רובע המע״ר. ניתן לשער, כי שינוי מהותי וממשי בתכנית הבניה לא תהיה כאן. מה שכן יהיה זו סחבת נוראית, שגורמת לעלייה במחירי הדירות ולא בהכרח לצמצום התכנית. נקודה נוספת היא הדיירים שכבר מאכלסים את הבניינים הקיימים ונאלצים לסבול משנים ארוכות ללא פינוי פסולת כהלכה, ללא כבישים מסודרים ואפילו ללא מדרכות נורמליות. אם כך, לא כל התנגדות מצליחה לשפר את התכנית ובמקרה של רובע מע״ר דרום יהיה מעניין מאוד לאן תתקדם התכנית שכבר במשך מספר קדנציות לא מצליחה לקבל אישור ותוקף.
נמשיך לעקוב!
להלן המכתב ששלחה חברת המועצה עו״ד הלן גלבר, לראש העיר:
מער דרום – דיון הועדה המחוזית בעניין מער דרום מיום 19.9.22:
שוב אנו נוכחים לדעת כי התערבותנו ועמידה על דרישותנו לתוספת מוסדות ציבור, צרכי ציבור, דיור בהישג יד – בסופו של דבר משתלמות ומשפרות את רווחת התושבים.
לאור החלטת הועדה המחוזית, פניתי לראש העיר להביא את התוכנית החדשה לאישור המועצה תוך דרישה להקטין משמעותית את כמות יחידות הדיור ברובע, להוסיף צרכי ציבור ציבור בהתאם למדריך הקצאת שטחי ציבור ומוסדות ציבור.
כזכור, מזה שנים אני עוקבת מקרוב ומתריעה כי בפרויקט מער דרום קיים מחסור ניכר במוסדות ציבור ביחס לכמות מטורפת של יחידות הדיור (4,280 יחידות) – העירייה משנת 2010 הוסיפה יחידות בהחלטות שונות אולם לא טרחה להוסיף שטחי ציבור ומוסדות בהתאם . הועדה המחוזית אף ציינה זאת "לאורך ההליך התכנוני נוספו עוד ועוד זכויות בניה וחידות דיור ללא שינוי במענה הפרוגרמטי המוצע בתוכנית " (מ-1620 יחידות… ל4,280 יחידות) .
כזכור, בחודש אוקטובר 2020 הובא לסדר יום מועצת העיר, (לאחר שהתוכנית נדחתה ביוני 2020) החלטה לאשר תוכנית מער דרום, כאשר מנכל העירייה החליט להקים ועדה הזויה, יש מאין, ובה הוצגה חוות דעת שמאית המצדדת בתוכנית שהוגשה הכוללת 4,280 יחידות דיור תוך קיים מחסור ניכר במוסדות ציבור וצרכי ציבור.
לדאבון הלב, חברי הקואליציה במועצת העיר, בחרו להצביע בעד התוכנית על אף שהצגתי בפניהם את הפגמים המנהליים והמחסור הניכר בצרכי הציבור, תקני חניה ועוד.
ללא התערבתנו זו, פרויקט מער דרום היה בכיה לדורות, מגדלים, מגדלים ללא מבני ציבור ושלא נדבר על פינה ירוקה אחת לרפואה. מבטיחה להמשיך לנהל את המאבק עד סופו. (הפחתת הכמות ומענה מלא לצרכי הציבור)
הועדה המחוזית קבלה את רוב הטענות שהועלו על ידי התושבים, פורומים ציבוריים ועל ידי:
1. מעיון בהחלטת הועדה מסתבר שהעירייה, על אף בקשת הועדה המחוזית (לאחר ההתנגדויות) כלל לא הגישה הצעה (חלופה) הכוללת פתרונות לצרכי ציבור, מוסדות הציבור, דיור בהישג יד, תמהיל דירות, והשאירה את הגשת ההצעה ליזמים ולרמ"י.
2. מההחלטה עולה חוסר משווע במוסדות ובשטחי ציבור לרווחת התושבים – הוחלט, בשלב זה , להוסיף 22.2 דונם שטחי ציבור בתוך הרובע .
3. פתרונות ציבוריים יינתנו בתוך הרובע ולא על חשבון רובעים אחרים.
4. הגשת תוכנית חדשה המטמיעה את תוספת צרכי הציבור ומוסדות הציבור בתוך 120 יום.
5. התוכנית לא כללה דירות בהישג יד – הועדה החליטה כי התוכנית החדשה תטמיע בתוכה התייחסות לכמות הדירות בהישג יד.
6. שינוי תמהיל הדירות כך שיכלול דירות קטנות ובינוניות – הועדה קבעה כי יהיה בהתאם לתמהילעירוני קיים (20% דירות 55 מ"ר, 20% דירות 75 מ"ר, 40% דירות 100 מ"ר ו-40% דירות 128 מ"ר)– התוכנית שהופקדה הציגה ממוצע של 160 מ"ר לדירה.
7. הועדה המחוזית הביעה בפומבי את מורת רוחה מהעירייה ודרכי פעולתה , על כך שהעירייה נתנה היתרים במע"ר בניגוד לתוכנית שהופקדה.
8. מן הראוי לציין כי כך לא פועלת עירייה שאמורה לייצג אך ורק את האינטרסים של התושבים , לטובתם ולרווחתם בלבד!
9. כתוצאה מהחלטת הועדה המחוזית, יש להגיש תוכנית המטמיעה את צרכי הציבור ומוסדות הציבור – פניתי לראש העיר להביא את התוכנית החדשה לאישור המועצה תוך דרישה להקטיןמשמעותית את כמות יחידות הדיור ברובע, להוסיף צרכי ציבור ציבור בהתאם למדריך הקצאת שטחי ציבור ומוסדות ציבור.
10. נחכה ונראה – האם חברי המועצה, שהצביעו בעד התוכנית ל4,280 יחידות דיור – על אף שהצגתי בפניהם את הפגמים הקיימים בתוכנית, את מחסור במוסדות הציבור, צרכי הציבור, תקני חניה ועוד. יחזרו להצביע שוב, בעיניים עיוורות על אותה כמות יחידות דיור?
הסבר המפרט את הנקודות מעלה:
הועדה המחוזית בהחלטתה הבהירה באופן מובהק כי התוכנית שהוגשה הינה תוכנית גרועה בלשון המעטה, מהדיון הפנימי בועדה המחוזית עולה כי העירייה, על אף שנדרשה לעשות זאת, בחרה שלאלהגיש הצעה חלופית שתיתן מענה לצרכי הציבור ומוסדות הציבור, שינוי תמהיל גם לדירות בהישג יד (דירות קטנות, בינוניות, גדולות) ומענה לצרכי הציבור לאותן דירות שייועדו גם לזוגות צעירים, להציג פתרונות מיקום לכל צרכי הציבור הנדרשים בתוכנית, למקם כניסות ויציאות נוספות לרובע ועוד
הועדה קבעה כי על העירייה ועל רמ"י להגיש את ההצעות כאמור – מהנדס העיר ביקש ארכה להגשת ההצעה ובאופן תמוה, על אף שאושרה הארכה, עירית אשדוד לא הגישה הצעתה.
מהועדה עולה כי מי שהגיש התייחסות לצרכי הציבור ומוסדות הציבור הם רמ"י והיזמים (חברת מנור) – כתוצאה מהתנהלותה זו, עמדו בפניי הועדה חוות דעת של היזמים ורמי – שלהם אינטרסים שונים מאינטרסים של העיר כלפי תושביה – כך שהועדה המחוזית החליטה להקטין , בשונה מהמדיניות הקיימת בעירייה, את גודל משקי הבית, ואחוז השנתון בהתאם לחוות הדעת שהגיש היזם ורמ"י– הקטנה זו משפיעה ביחס ישיר לכמות צרכי הציבור שיש להקצות לרובע? הועדה המחוזית קבעה שגם בהקטנה זו ישנם חוסרים של 22.2 דונם.
נשאלת השאלה לטובת מי העירייה ? לטובת התושבים? היזמים? מדוע העירייה לא פעלה להגיש הצעהשתציג את מוסדות הציבור, והשצפים, שינוי תמהיל דירות ובכלל זה דירות בהישג יד? לעירייה הפתרונים!
מהדיון עולים דוגמאות, רבות, הממחישות את הצורך להגשת ההצעה על ידי העירייה – אציין מספר דוגמאות, מיני רבים שעלו מהדיון : לא נתנו מענה מתאים לכיתות מעון, לגני ילדים לכיתות בבית ספר (חוות דעת היזמים הציג 25 כיתות במקום 60 כיתות), לא נתנו מענה לתמהיל דירות כך שיתאפשר דירות קטנות בהישג יד ולצרכי הציבור לטובת אותן דירות, וזאת בניגוד לתיקון מס' 4 לתמ"א 35 (תמהיל לצרכי אוכלוסיות שונות ומגוונות).
חמור לא פחות, עולה מהדיון כי העירייה הוציאה היתרים בניגוד לתוכנית שהופקדה – הועדה הביעה אף את מורת רוחה וכתבה " הועדה מביעה חוסר שביעות רצונה מהוצאת היתרים בניגוד לתוכנית המופקדת" – מדובר בהתנהלות חמורה, חברי הועדה המקומית נותנות אימון במערכת כי, הרשות המקומית, תפעל למתן היתרים חוקיים התואמים לתוכניות שהוגשו. לא מן הנמנע כי חוסר האימון במערכת יגבר לאור התנהלות זו.
לעירייה הסמכות הבלעדית לדאוג לאינטרסים של התושבים ולרווחתם, לעירייה סמכות קבועה בחוק להחליט מהם השימושים שיעשו בשטחי הציבור, דברים אלו מקבלים משנה תוקף בהלכות משפטיות – עצוב שהעירייה בחרה שלא להגיש את הצעה ובכך פגעה בתושבים וברווחתם.
לסיכום:
כעת, ניתנה הזדמנות נוספת לקחת חלק ולתקן את התנהלות העירייה והועדה – אבקשך להביא לדיון במועצה המלצה לתוכנית המתוקנת , להקטין את יחידות הדיור ולכלול את צרכי הציבור ומוסדות הציבור, דיור בהישג יד, חניות, כניסות יציאות בהתאם למדריך להקצאת שטחי ציבור ומוסדות ציבור כך שיתןמענה לצרכי הציבור ולרווחת התושבים – ויפה שעה אחת קודם:
וזאת בעקבות בקשת הועדה המחוזית, בסיכום הדיון, לקבל תוכנית מתוקנת המטמיעה את כל התיקונים שפורטו ולהגישם בתוך 120 יום .
בכבוד רב
עו"ד הלן גלבר


6 תגובות
אדון לסרי
מרווה שקראת לעומק את ההשגות של חברי הוועדה המחוזית
היריה בראשותך פועלת בניגוד לחוק
הוצאת היתרים בניגוד לצוכנית ההפקדה זו עבירה
מעבר לכך אי היחסות למוסדות הציבור
אתה לסרי שבוע בידי הקבלנים
אינך רואה את טובת התושבים
מעבר ליחסי ציבור שאתה משקיע מיליונים ועכשיו ברור למה
אתה הרי יודע שמצבך בעיר על הפנים
אבל אתה לסרי כמו שלושת הקופים
לא רואה
לא שומע
לא מדבר
בושה וחרפה אתה
חזור להיות רופה גם שם רצו שתעוף
מעניין מה יעשו לסרי וכנפו עכשיו ?
לסרי וכנפו – מדוע אתם שותקים ???
סליחה ומחילה
חברת מועצת העיר עו״ד הלן גלבר ראשת העיר הבאה של אשדוד
קשה להניח שהעירייה מסוגלת בשנת בחירות להגיש את התוכנית המעודכנת ולכן יש להיערך גם להכנת תוכנית עבודה במסגרת הקיימת על מנת לתת מייד כיל מענה אפשרי ולנסות ולהקל את מצוקת הדיירים הקיימים