יונתן פרנקל – איש הטבע והגנים, המוכר לנו מפינות אותן הוא מעביר בחן רב בערוץ 2 ובכלל, כתב במיוחד לקוראי "אשדוד היום" טור נחמד וקליל לשבועות, כמו תמיד עם "הטוויסט" המיוחד רק לו.
רבים עסוקים בימים אלה במתכוני גבינות ובמאכלי חלב.
עסוקים עד כדי כך ששוכחים שהחג הזה הוא קודם כל חג הביכורים. חג הקציר – קציר החיטה.
אנחנו מצווים להביא את הביכורים – ראשית היבול החקלאי המתחיל בחיטה.
ואולי נקלקל כאן לכמה גננות המבקשות מהילדים להביא פירות וירקות בטנא – אבל במקור הבאת הביכורים היא משבעת המינים: חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זיתים ותמרים.
היבולים הללו היו מקור התזונה העיקרי בזמן העתיק.
אז מה קרה לנו בדרך מחג הביכורים ל"חג מוצרי החלב" ?
קודם כל השפה השתנתה. בזמן שהמצווה הזו נקבעה, אנשים עסקו בחקלאות. לכל פעולה של אסיף שבעת המינים היה שם מיוחד, שאולי היום מכירים רק המעטים העוסקים בחקלאות, או חובבי תשבצים.
אם נלך על פי סדר שבעת המינים: חיטה ושעורה קוצרים; גפן – בוצרים ; תאנה – אורים, (מבטאים כמו המילה אור); רימונים – קוטפים; זיתים – מוסקים; ותמרים -גודדים. המילה היא גָּדִיד.
עם הפיחות שחל בעבודת אדמה, גם השימוש בשמות הללו התמעט ונשכח.
(והנה הצלחתי לדבר על שבועות מבלי להכניס אף מתכון של עוגת גבינה)
שיהיה כמובן חג שמח,
יונתן פרנקל
איש הטבע ומדריך הטיולים
050-7155548
*צילום: יונתן פרנקל
