רובע הנחל

משרד השיכון מגיב על ביטול מכרז ״המחיר למשתכן״ באשדוד: ״התכנית בוטלה על ידי בית המשפט״| הפרטים המלאים

הכתבה, שפורסמה אתמול ב״אשדוד היום״ בעניין ביטול מכרז לפרויקט ״המחיר למשתכן״ הכתה גלים וכעת, משרד השיכון מסביר את הסיבה לביטול המכרז, שנטע תקווה בלבם של צעירים בעיר

בוטל המכרז, שהיה מתוכנן בעיר לטובת מתחמי מגורים במסגרת פרויקט ״המחיר למשתכן״. בכך, מסתמן, כי נגוזה האפשרות בעבור זוגות צעירים לרכוש דירה משלהם בעיר הולדתם או מגוריהם כיום. האם בעקבות ההחלטה, נמשיך לראות נהירה המונית של זוגות צעירים מחוץ לעיר?משרד הבינוי והשיכון מסביר לנו מדוע בוטל המכרז?

להלן תגובת משרד הבינוי והשיכון לביטול המכרז לפרויקט ״המחיר למשתכן״ באשדוד:

״המכרז בוטל בעקבות פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע במסגרת עת"מ 30910-05-19 התאחדות התעשיינים בישראל נ' הועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור ואח'.

פסק הדין ניתן ביום 10 בנובמבר 2019. במסגרת פסק הדין הורה בית המשפט על ביטולה של תכנית תמ"ל 1062. עם ביטולה של התכנית לא ניתן להמשיך בשיווק המכרז״.

התכנית לבניית שכונת המגורים בסמוך לנמל אשדוד עוכבה כבר פעמיים על ידי בית המשפט. ראש העיר לא וויתר והנחה את הגורמים המשפטיים להגיש בג״צ כנגד ההחלטה, בתאריך 11/12/2019.

נזכיר, כי ההחלטה לבנות שכונת מגורים על רובע הנחל, בסמוך לנמל אשדוד, עוכבה כבר פעמיים על ידי בית המשפט ומכאן, הסיכוי לאשר אותה מול בג״צ, קלוש ביותר. 

להלן הפוסט שהעלה ד״ר לסרי ב: 11/12/2019: 

לא מוותרים על הזכות לדיור לזוגות הצעירים!

הנחתי את הגורמים המשפטיים להגיש ערעור לבג"ץ כנגד ההחלטה לעצור את קידום התוכניות ולהביא לאישור הקמה של 3,000 יחידות דיור שכולן במחיר למשתכן לזוגות צעירים.

אני שמח כי קיבלנו את תמיכת המשרד להגנת הסביבה, הבינוי והשיכון, רשות מקרקעי ישראל ופרקליטות המדינה בעמדתנו בנושא.

נמשיך להילחם על הצורך החיוני בהקמת השכונה ובמציאת פתרון לסוגיית הדיור לזוגות הצעירים באשדוד.

תמונה מתוך עמוד הפייסבוק של ראש העיר: 

תכנית ״רובע הנחל״ הייתה אמורה לכלול כ-3,400 דירות בתמהיל בינוי מגוון של בניינים בני 8-10 קומות לצד מגדלים בני 18-30 קומות אשר ייתנו מענה לאוכלוסייה מגוונת הכוללת זוגות צעירים, תושבים בני הגיל השלישי ומשפרי דיור.

כפי שפורסם ב"אשדוד היום" בכתבה מה- 15/06/2017 (קליק כאן לכתבה המלאה).

מחלוקת בין חברת נמלי ישראל (חנ"י) לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) על מאות דונמים המצויים מדרום־מזרח לנמל אשדוד, עלולה לסכל את קידום התוכנית לבניית שכונת "פארק לכיש", אשר קיבלה תעדוף במסגרת הוועדה לתכנון מהיר (ותמ"ל), וצפויה לכלול 3,400 דירות עם כ־15 אלף תושבים ואת איצטדיון הכדורגל החדש של אשדוד. כאמור, ביתה משפט ביטל היום את ההחלטה לאפשר את הבניה של התכנית ונראה, כי היה מי שניסה לגזור ״הון פוליטי״ על גב התכנית, מבלי שיהיו כל האישורים, כאמור. 

ההתנגדות לתכנית שהוגשה על ידי חברת נמלי ישראל

חברת נמלי ישראל, שהיא החברה הממשלתית שמפתחת את נמלי ישראל ומנהלת את נכסי המקרקעין שלהם טוענת, כי מחצית מהשטח, כ־300 דונם, הוא קרקע שהוחכרה לה בהסכם חכירה לדורות רק לפני שלוש שנים. בין היתר התכוונה החברה לשווק קרקע זו ליזמי נדל"ן לצורך פיתוח מתחמים לוגיסטיים, פעילות שתניב לה על פי ההערכות מאות מיליוני שקלים.

ההתנגדות מפרטת את הליכי המו"מ בין הצדדים שהחלו כבר ביולי 2016, בישיבה השתתפו שר התחבורה ישראל כץ, ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי, ראש העיר אשדוד יחיאל לסרי, מנכ"ל רמ"י עדיאל שמרון ומנכ"ל חנ"י שלמה ברימן. בסיכום הישיבה הנחה שר התחבורה, כי תכנית הבנייה תקודם רק לאחר שהמדינה תספק לחנ"י שטחים חלופיים, דבר שלטענת חנ"י עדיין לא קרה. בדצמבר 2016 רמ"י עדכנה את הוותמ"ל כי ההסכם קרוב לחתימה, על כך אומרת חנ"י כי "התמונה שהוצגה בפני ותמ"ל היתה כנראה שאיפת לב, עד עתה לא נחתם הסכם המסדיר חילופי שטחים". ביוני 2017 החליטה הוותמ"ל על הפקדת התוכנית אף שטרם הושגו הסכמות. עוד טוענת חנ"י כי הבדיקות הסביבתיות שערכה רמ"י לא מספקות, ו"מבוססות על שיטות עבודה הסותרות את הנחיות המשרד להגנת הסביבה". דבר שצפוי לגרום סבל לאוכלוסייה העתידית.

בשנתיים האחרונות ניהלו חנ"י ורמ"י משא ומתן למציאת עתודת קרקע חלופית לצורכי הנמל, אך על אף שלא התגבשו הסכמות, החלה רמ"י לקדם את תוכנית הבנייה במקום. גם התאחדות התעשיינים ונמל אשדוד מתנגדים לתוכנית הבנייה בטענה המשותפת, כי הקמת רובע מגורים כה גדול בסמיכות לנמל תעשייתי צפויה להביא בעקבותיו למאבקים נגד פעילות הנמל, בשל מטרדי הרעש והזיהום שמהם יסבלו התושבים העתידים לגור במקום.

את התוכנית להקמת פארק לכיש מקדמת רמ"י מ־2016. השכונה ממוקמת מדרום־מזרח לנחל לכיש. בספטמבר 2016 המתחם הוכרז על ידי קבינט הדיור כמועדף, ובעקבות זאת הליך אישור התוכנית עבר למסלול המואץ של הוותמ"ל. בדצמבר 2017 הושלמו הליכי התכנון והשבוע צפוי חוקר שמינתה הוותמ"ל להתחיל לדון בהתנגדויות לקראת גיבוש המלצות.

בהתנגדות שהגישה חנ"י באמצעות משרד עורכי הדין שרגא בירן ושות', היא מבקשת לבטל את התוכנית בטענה כי יש לה זכויות חכירה לדורות על כמחצית מהשטח. עוד טוענת החברה, כי על פי תנאי החוזה, החלטה על החזרת השטח לרמ"י יכולה להתקבל רק לאחר אישור שר האוצר ושר התחבורה. כן נטען כי גם על פי חוק "רשות הספנות והנמלים", לחנ"י יש מעמד מיוחד ופרוצדורה ייחודית להוצאת מקרקעין מידיה.

על פי החוק הוצאת מקרקעין מידיה של חנ"י תתאפשר רק באישור של בית המשפט. עוד היא טוענת חנ"י, כי נטילת השטח מידיה תיצור לה נזקים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, כאמור בעקבות אובדן הכנסות מפיתוחן ושיווקן, ותבלום את צמיחת הנמל. גם בהתאחדות התעשיינים הביעו חשש, כי השכונה תפגע בפעילות הנמל ועשויה לגרום להעתקתו.

בפסק הדין, שהתקבל ביום 31/12/18 נכתב, כי העתיקה מתקבלת באופן חלקי וכן הדיון הוחזר לותמ״ל, על מנת שתבחן עמידתה בקריטריונים הרלוונטיים, לעניין השלכת פעילות בתחום החומרים המסוכנים בנמל בתחום התכנית, כאשר יתר הטענות נדחו. 

בעקבות פסק הדין, הותמ״ל קיימה דיון נוסף ביום 10/4/19 ובו היא אישרה את ההחלטה והחליטה לתת תוקף לתכנית. 

על ההחלטה הזו של הותמ״ל, הוחלט להגיש עתירה על ידי התאחדות התעשיינים בישראל, באמצעות עו״ד רון צין ועו״ד שלי לב שרמן. לטענת התאחדות התעשיינים (העותרת בעתירה), הותמ״ל חזרה על החלטתה הקודמת על אף שביתה משפט פסל אותה בשל חריגה ממתחם הסבירות וכן טענה, כי ההחלטה החדשה של הותמ״ל סותרת באופן מפורש את פסק הדין הקודם.

עיריית אשדוד והוועדה המקומית לתכנון ולבניה באשדוד טענו, כי ההליך שהתקיים בותמ״ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים) הוא הליך תקין, שאין בו סתירה לפסק הדין הקודם,וכי בכל מקרה, ההחלטה היא סבירה וראויה, שאין כל מקום להתערב בה. לסברתן, מדובר בהחלטה חדשה המבוססת על נתונים חדשים, ועל כן בית המשפט יכול כעת להחליט אחרת מהאמור בפסק הדין הקודם. 

כבוד השופט גד גדעון כתב היום (10/11/19) בפסק הדין, כי דין העתירה להתקבל, משום שהחלטת הותמ״ל עומדת בניגוד גמור לפסק הדין הקודם, שהינו פסק דין חלוט. פסק הדין קובע, כי בחינת התכנית על פי הקריטריונים המקלים של מרחקי ההפרדה, המתייחסים למצב הקיים, אינה סבירה. כמו כן הוא קובע, כי אין לדחות את הבחינה לשלב הבקשה להיתר. 

עוד הוסיף השופט גד גדעון, כי העתירה, כאמור, מתקבלת וכן החלטת הותמ״ל מיום 10/4/19 מבוטלת בזה. ״לא מצאתי מקום להוסיף ולהורות על הפקדת התכנית מחדש והמדינה תנהג בהתאם לשיקוליה״, הוסיף השופט גדעון. 

בהתאם לפסק הדין, המדינה ועיריית אשדוד תשאנה ביחד בהוצאות העותרת על סך 30,000 ש״ח. 

כחודשיים לאחר הבחירות לרשויות המוקמיות, 31/12/2018, הוציא מנהל מקרקעי ישראל בשיתוף עם משרד השיכון מכרז מקרקעין לטובת פרויקט מחיר למשתכן לראשונה באשדוד. הוצאת המכרז הֵפִיחַה תקווה וחיים בלב תושבי העיר, אשר משוועים לרכוש דירות במחירים שפויים. נציין, כי באשדוד קיים מחסור של דירות ולצד מעט התחלות בניה באופן יחסי נראה, כי המחסור יישאר לשנים הקרובות. פרסום המכרז נעשה באותו יום, שבו החליט בית המשפט להחזיר את תכנית בניית רובע הנחל לותמ״ל לאור עתירתם של התאחדות התעשיינים וחברת נמל אשדוד.

לפני כשנה, ב: 30/1/2019, נערך טקס הנחת אבן פינה לשכונת ״פארק לכיש״, שהתקיים בנוכחות שר האוצר חה״כ משה כחלון, מנכ״ל רשות מקרקעי ישראל מר עדיאל שומרון וראש העיר, ד״ר יחיאל לסרי. טקס הנחת אבן הפינה נתן תקווה בלבם של רבים בעיר, שממתינים כבר שנים לרכישת דירה משלהם. הפרויקט של ״מחיר למשתכן״, שיזם והגה שר האוצר כחלון, העניק אפשרות לזוגות צעירים בערים אחרות לרכשו דירות משלהם במחירים נמוכים מהשוק ונוחים לתשלום.

על אף הספקות אשר הועלו באותה העת על מועד טקס הנחת אבן הפינה בסמוך לבחירות הארציות, ברשות מנהל מקרקעי ישראל לא בזבזו זמן יקר ומספר ימים לפני הטקס הוציאו מכרז מקרקעין: ״הודעה על מכרז מחיר למשתכן״. השילוב של קיומו של טקס הנחת אבן הפינה לצד פרסום המכרז כבר הציב עובדה בשטח, לכאורה, והראה, שגם הכוונות וגם תהליכי הביצוע הינם רציניים ומשמעותיים. הציבור בעיר אשדוד שמח מאוד לראות את ההתקדמות בנושא וזוגות רבים ראו את עצמם מועמדים לקבלת דירה במסגרת הפרויקט ומה שנקרא ״המתינו על הגדר״ ונותרו להתגורר בדירות שכורות, על פי רוב.

החל ממועד פרסום המכרז לטובת ״המחיר למשתכן״, תאריכי המכרז נדחו שוב ושוב, ככל הנראה בשל אי הגשת הצעות מספקות או כאלה שלא עמדו בקריטריונים שהוצגו. בשבוע שעבר, רשות מנהל מקרקעי ישראל ועל ידי משרד השיכון, שזה מכרז משותף שלהם, החליטו ביחד לבטל את המכרז והחלום לרכישת דירה על ידי צעירי העיר התרחק בעוד שנים ספורות, לכל הפחות.

ראש העיר, ד״ר יחיאל לסרי, הודיע באופן רשמי אודות המכרז אשר יצא בזמנו על ידי רשות מנהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון. העתיד היה נראה מבטיח וראש העיר היה מאושר לעדכן, כי המכרז יוצא לדרך. נציין, כי מחסור הדיור הינו בעיה כלל-ארצית אשר קיימת במרבית הערים המבוקשות למגורים ולא רק באשדוד. בכל אופן, ביטול המכרז הינו באחריות רשות מנהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון ונראה, כי כוחות גדולים יותר מעיריית אשדוד, מושכים בחוטים בעניין זה.

ראש העיר מכריז על פרויקט ״המחיר למשתכן״, שבוטל מאז על ידי רשות מנהל מקרקעי ישראל

מה ההשפעות שייראו בשטח כתוצאה מביטול המכרז? האם המחירים של דירות יד שניה יעלו בחזרה לאחר ירידה שנרשמה בשנים האחרונות? האם הזוגות הצעירים יפעלו לרכישת דירות? האם נראה יותר ויותר זוגות ״יורדים מהגדר״ ונכנסים לשוק הדירות, באין ברירה ובאין פרויקט ״מחירלמשתכן״ באופק?

אין ספק, כי השפעות בשל ביטול המכרז בוודאי תהיינה, אם כי מוקדם עדיין לדבר עליהן.

תגובות לכתבה:

להלן תגובת משרד הבינוי והשיכון:

״המכרז בוטל בעקבות פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע במסגרת עת"מ 30910-05-19 התאחדות התעשיינים בישראל נ' הועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור ואח'.

פסק הדין ניתן ביום 10 בנובמבר 2019. במסגרת פסק הדין הורה בית המשפט על ביטולה של תכנית תמ"ל 1062. עם ביטולה של התכנית לא ניתן להמשיך בשיווק המכרז״.

עיריית אשדוד קיבלה את הפניה וטרם העבירה את תגובתה.

התגובה תפרוסם במלואה במידה ותשלח למערכת ״אשדוד היום״.

תמונה ראשית מתוך pixabay

אנחנו משתדלים לתת קרדיט בהתאם. אם במקרה שכחנו, תדעו שאנחנו פועלים בהתאם לחוק זכויות יוצרים, סעיף 27א. תוכלו לפנות אלינו במייל לקבלת קרדיט:
[email protected]

תגובות לכתבה

יש לשמור על לשון נקיה וללא גידופים נמוכים וקריאות שהן על סף העברייניות (דיבה, קריאה למעשים לא חוקיים אלימים וכו׳) סף ורף הרפש שמגיבים באתר אשדוד היום עברו את הרף הסביר ועתה לאחר פסק זמן אנחנו מודיעים בזאת, שרק תגובות הולמות וללא נאצות וקללות ירודות – יפורסמו.

תגובה אחת

  1. עוד הישג ענק לראש העיר שלנו הדוקטור הנחות והמלא בתחושות רדיפה.
    העיקר שהיה טקס והיום צלמים והיה הרבה כבוד לאגו מניאק הזה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *