כ-1,500 איש גדשו את האולם בכנס המסקרן ביותר של מערכת הבחירות הנוכחית – כנס הבחירות של ראש העיר המכהן , ד״ר יחיאל לסרי והקשיבו לנאום ה'אני מאשים' שלו.
בבחירות 2013 ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי לא ערך כנס רב משתתפים פשוט, כי לא הרגיש כל צורך בקיומו ואכן צדק. הפעם, כ-1,500 תושבים התכנסו אתמול בערב (ראשון) באולמי בלה-וידה, כאשר מהם, הייתה כמות לא מבוטלת של עובדי עירייה והחברות העירוניות.
מנחה הערב היה יוסי עטר. בתחילת הערב, גבי כנפו ניצל את ההזדמנות ודאג למסור מספר הודעות הקשורות לארגון יום הבחירות. מה שנקרא סגירת קצוות של הרגע האחרון. כמו כן, הודה לראשי הקבוצות: אורן סרויה ויהודה שמעוני (בעבר מנהל מחלקת ניקיון בעיריית אשדוד).
האווירה במקום הייתה טובה וכדבריו של כנפו בתחילת הערב: ״חשבנו שנהיה יותר קטנים אבל בסוף הצלחנו להביא הרבה אנשים״. כמות האנשים שהייתה במקום מעניינת פחות מהאווירה הטובה שהייתה.
אם בכמויות עסקינן, הרי ששלושת המועמדים מול ראש העיר הביאו כמות כפולה ומכופלת של אנשים למגוון כנסים ועל כן, מראש עיר מכהן היינו מצפים להביא כמות לפחות כפולה מזו שהייתה אתמול בערב אבל הרי כבר אמרנו שהכמות לא קובעת אלא האווירה. נתמקד בה.
הנוכחים בכנס עבדו קשה בשטח בחודשים האחרונים, ללא כל צל של ספק. מי בשטח ומי ברשת, מי בעבודה פוליטית של קירוב מתנגדים, שנעשתה ביתר שאת בחודשים האחרונים ומי בהגעה לסיורים. לצד אווירת מתח מלווה בשמחה הייתה השלמה, כי הגענו לישורת האחרונה. מטה הבחירות של לסרי במערכה הנוכחית מעולם לא קיווה לניצחון סוחף של 80%, כמו שהיה יכול לסרי להשיג בנסיבות מסוימות, מבחינת צוות המטה ניצחון הוא ניצחון. וזה אכן הכלל בפוליטיקה. W.t.a = winner takes all.
40% וקול – ביטוי השגור בפיהם של פעילים רבים ואת זה, ככל הנראה, הם למדו מהשטח עצמו, תושבים שעדיין כועסים על לסרי בעניין פרויקט התחבורה או מסרבים לשכוח את תקופת הדו״חות בביג בשבתות או מכאלה שניסו לפני עשר שנים לקבוע עם ד״ר לסרי פגישה ועדיין מחכים.
שני הנואמים היחידים בכנס היו גבי כנפו ויחיאל לסרי. כנפו היה הראשון לנאום ובנאומו ביקש להודות לכל הפעילים במטה הבחירות. כנפו שיבח את יחיאל לסרי ללא היכר ואמר, כי בתקופת שלטונו של לסרי, כל פרויקט שמוכרז על יציאתו לדרך, נותר רק להביט ביומן ולסמן תאריך לגזירת הסרט.ֿ
לסרי וכנפו אכן שמרו אמונים זה לזה לאורך השנים, גם בתקופות לא פשוטות וזו נקודת זכות לשניהם. לסרי פתח את נאומו באומרו לכנפו: ״אומנם אני רופא אבל אני חולה עליך״, לקול תשואות הקהל.
נאום ה׳אני מאשים׳ של יחיאל לסרי
אריסטו הגדיר את רגש ההיבריס כך: "ההיבריס הוא עשייתם של דברים או אמירתם במטרה להשפיל את מושאם, לא לשם רווח כלשהו לאומרם, אלא לשם סיפוק עצמי בלבד. ההיבריס אינו נועד לנקום עלבונות מן העבר; זוהי הנקמה. ההנאה שבהיבריס, זו סיבתה: בני האדם סבורים שאם ינהגו בגסות בזולתם, קרנם תעלה".
מי שציפה מיחיאל לסרי לנאום נאום מפייס, רך ומקרב נחל אכזבה קשה מאוד. בנאומו, הותיר לסרי טעם רע בפיהם של לא מעט מהנוכחים ובוודאי גם אצל הצופים, כאשר המשיך את הקו של קמפיין הבחירות שלו (כולם שקרנים ורק אני דובר אמת), גיחך ולגלג על המועמדים מולו לראשות העיר ופעיליהם וחזר והדגיש את נושא ה׳פייק ניוז׳ כנגדו, כאילו שהוא וסביבתו חפים מכל אלה גם יחד.
״ניסו לגנוב לנו את העיר״ – אמר לסרי מול פניהם המשתאות של הנוכחים. האם מישהו ׳תפס בעלות׳ על העיר? האם העיר נמצאת בבעלותו של מישהו? או שמא על נבחרי הציבור לעבוד ולעבוד קשה מאוד על מנת שהציבור יהיה מרוצה מהתפקוד וכך יבחר את נציגיו בהתאם? ובכלל, מי אלה אותם אנשים שניסו לגנוב את העיר? המתמודדים האחרים? או שמא התושבים עצמם, שהחליטו להיות מעורבים יותר בעשיה ציבורית משמעותית בשנה האחרונה? משפט זה, כשלעצמו, מראה, כי האומר אותו, יתכן וחושב, כי העיר בכלל שלו ושיש לו עליה בעלות כלשהי, שכן יכולים לגנוב לנו רק את מה שייך לנו ונמצא בבעיותינו הבלעדית.
לסרי ציין, כי במקור, מבחינתו, חשב לנהל קמפיין עדין ונינוח, שכן התושבים יראו את העשייה שלו וכדבריו ״רק הקמת בית החולים הייתה לבד צריכה להספיק כדי לאפשר לו להמשיך לקדנציה נוספת״. משראה, שלא כך הם פני הדברים הבין, כי ייאלץ לרדת אל העם ולצאת לסיורים בשטח.
לסרי ציין, כי המועמדים מולו מבטיחים, כי בתוך 100 ימים יצליחו לפתור בעיות של שנים וזו או הבטחה חסרת אחריות או שאין להם מושג בניהול עיר. בדבריו, ניתן להסיק, כי הוא מדבר על ד״ר אלי לחמני אשר, לדעת רבים, מהווה איום לא קטן על המשך שלטונו של לסרי.
עוד הוסיף לסרי, כי יש אנשים שהחליטו לא לתמוך בו, כי הוא לא סיפק להם עבודה. האם ניתן לזלזל בפרנסה של בעלי משפחות עם ילדים קטנים? לאחר מכן ציין, כי באשדוד כמעט ואין אבטלה בעיר.
בנאומו, ציין לסרי את הישגיו לאורך העשור האחרון בהיותו ראש עיר, כמו: הקמת בית החולים, הסכם הגג, פארק אשדוד-ים, פארק הפיראטים וכיו״ב.
בכנסים של המועמדים האחרים לראשות העיר – לחמני – גלבר – כצנלסון – שמענו שאגות עידוד ורצון של הפעילים להתקרב ולגעת במועמד/ת שלהם. אצל יחיאל כמו אצל יחיאל הדברים לא עובדים כך. לסרי הוא אדם שכלתן אשר, כפי הנראה, מפנה את הרגש בעיקר לאהוביו הקרובים אליו בלבד: רעייתו, ילדיו, נכדיו וקומץ חברים. לא ראינו נהירה של אנשים אליו בתום הכנס ונראה, כי ההסתמכות של קמפיין לסרי היא על העשייה בעיר אשר ממנה, אכן לא ניתן להתעלם. האם היא לבדה תספיק ללסרי בשביל לכהן קדנציה נוספת בעיר? בעוד יומיים נדע את התשובה.
נאום של ראש עיר מכהן המעריך את נצחונו בעוד יומיים, היה אמור לכלול פיוס, סלחנות, קירוב לבבות ושיח חיובי. בעניין זה, אכן לסרי קרא לכל המתמודדים מולו להצטרף לקואליציה בראשותו אם יייבחר לראשות העיר. זו אכן היתה נקודת אור בנאומו וחבל שלא הכביר באלה מעט יותר.
אפקט הפחד 1: עובדי העירייה הגיעו מרצון או על דרך הפחד?
רבים בכנס ,כאמור, היו עובדי עירייה, שהגיעו בוודאי מרצונם החופשי ועל אף האיסור המוחלט להשתתף בכנסים פוליטיים. מערכת ׳אשדוד היום׳ נכחה בכל יתר הכנסים של המועמדים האחרים ושם לא נצפו עובדי עירייה, אשר כיבדו את האיסור החד משמעי בעניין. האיסור המפורש שנאסר על עובדי העירייה להשתתף בכנסים פוליטיים נובע מהבעייתיות העלולה להיגרם לעובד עירייה או חברה עירונית מול מעסיקו ומול הנהלת העיר הנמצאת בשלטון. הצפייה היא, כי עובדי עירייה יעדיפו, בחלקם, לשמור על יחסים תקינים, לכאורה, ולהגיע לכנס שמבקשים מהם במפורש להגיע אליו, על פני התעלמות מבקשות או סירוב, חלילה. אתמול בערב, ראינו את עובדי העירייה במלוא הדרם בכנס. מה יצביעו בקלפי? כאן כבר לא תהיה לאיש היכולת להשפיע. מאחורי הפרגוד בקלפי, כל איש ואישה יהיו לבדם ויחליטו בהתאם לצו מצפונם להצביע למועמד/ת הראוי ביותר מבחינתם. זה שהיה שם בעבורם והעניק להם את מלוא תשומת הלב והיחס.
הפתיע בנוכחותו ליאון בנלולו, אשר בבחירות הקודמות זכורה לכל מערכת היחסים העכורה בינו לבין יחיאל לסרי, על חילופי המכתבים וההתכתבויות ביניהם, כולל עליה לשידור ברשת ב׳ של מנכ״ל העירייה שנתן לבנלולו בזמנו, מנה אחת אפיים, הזכורה עד היום לכל המעורבים. מה גרם לבנלולו להצטרף ליחיאל לסרי? לדבריו של בנלולו, יחיאל לסרי הוא ראש עיר מצוין ולכן הצטרף אליו.
אפקט הפחד 2 : סיבוב שני על הפרק?
"לִפְנֵי־שֶׁבֶר – גָּאוֹן, וְלִפְנֵי כִשָּׁלוֹן – גֹּבַהּ רֽוּחַ", ספר משלי, פרק ט"ז, פסוק י"ח.
בנאומו, הכריז יחיאל לסרי על בחירתו הצפויה לראשות העיר לא בסיבוב השני אלא כבר בסיבוב הראשון. הזכרת הסיבוב השני כאופציה קיימת מראה, את מה שמפורסם בשבועות האחרונים בסקרים כולל מטעם ד"ר לסרי עצמו. קיים לד"ר לסרי הקושי לחצות את רף ה-40% הדרושים לו למעבר כבר בסיבוב הראשון. מגוון סקרים מראים, כי לסרי אכן לא מצליח לעבור את רף ה-40% והנתונים מצביעים על 'חוט השערה' בין סיבוב ראשון לשני.
לסיכום, כנס הבחירות של מחנה לסרי-כנפו היה גדול, מרשים, איכותי, מנוהל לתפארת ומלא באנשים. עם זאת, מן הראוי היה להעניק לכל הפחות לאישה אחת ברשימה לדבר מול כולם. היינו שמחים להקשיב מעט למשנתן של טאלי קריאף (4) או חן בוקר (6) על פני נאומים ארוכים של 2 מועמדים בלבד ברשימה. עוד היה מסקרן לשמוע את אושרי ניזרי (7), המייצג את הצעירים ובאמת מהווה אוזן קשבת להם כבר עכשיו, עוד בטרם נבחר למועצת העיר.
שום מילה על 'אגודת ישראל'
מפלגת 'אגודת ישראל' המייצגת את הזרמים של החרדים-אשכנזים בעיר, היא המפלגה הגדולה ביותר בעיר ובכל מערכות הבחירות האחרונות, תמיכתה הכריעה את זהותו של ראש העיר. בימים האחרונים, הופצו שמועות, כי 'אגודת ישראל' החליטה לתמוך ביחיאל לסרי לראשות העיר. למערכת 'אשדוד היום' לא הגיעה הודעה רשמית בעניין ואי-הופעת הנציגים אתמול בערב יכולה לסמל על היעדר תמיכתם בו או, לחילופין, 'תמיכה שקטה' שלהם בד"ר לסרי, שכן ייתכן והם חושבים, כי תמיכה פומבית בו עלולה להזיק לו ולמנוע ממנו להיבחר, הואיל ורשימת הבקשות שלהם מכל מועמד ידועה וברורה. יתמכו או לא יתמכו? בכל אופן, לא נאמרה עליהם אתמול בערב ולו מילה אחת קטנטנה.
גלריית תמונות. צילום: אשדוד היום