רק לפני מספר חודשים נכנסו אל תוך הזירה הציבורית בעיר וכבר כבשו אותנו, ועוד רבים, בסערה גדולה. חברי קבוצת 'מחזירים את אשדוד לתושבים' – אתם אנשי השנה בעבורנו!
חברי הקבוצה הובילו בגאון את מחאת השבת, שהייתה ועודנה א-פוליטית מיסודה. מחאה גדולה שהגיעה מתוך מצוקה אמתית של תושבי העיר וחרדה לגורלה. כל ניסיון להקטין את המחאה ולהגדירה פוליטית הוא אינו אלא הטעיה של הציבור. המחאה הייתה של התושבים והם יצאו רק בכדי לשנות את התפיסה. האם השינוי הזה יעמוד איתן גם לאחר הבחירות? יש הטוענים, כי לא עם כל בחירה.
גיא סער, סיון מרילי, עו"ד אורית אלמוזלינו-רייז, לאון גלמן, יגאל פורמן ויבגני קוזקוב –
הם שיזמו והובילו את מחאת השבת. כמובן היה גם את הקהל הגדול של אלפי אנשים, שהתייצבו מדי מוצ"ש בכיכר העירייה והביעו את מחאתם, אבל אילולא המובילים, המחאה לא הייתה ממשיכה ובטח לא מצליחה להביא להישגים משמעותיים.
מאז, מובילי המחאה מביעים תמיכה במאבקים משמעותיים כדוגמת: מחאת ההורים לילדי החינוך המיוחד ועוד. הצטרפותם, לאחרונה, למחנה הפוליטי של שמעון כצנלסון ותמיכתם בו לראשות העיר מראה, כי החבר'ה התבגרו והבינו, כי אם ברצונם להמשיך לחולל שינויים לטובה בעיר, הרי שהם חייבים להיות בזירה הפוליטית. מרביתם וויתרו על כיסא הכבוד וכרגע עו"ד אלמוזלינו-רייז היא היחידה הצפויה להצטרף לרשימתו של כצנלסון במקום ריאלי. עובדה זו, מעניקה להם נקודות זכות נוספות מטעם הציבור שרואה ומבין, כי המאבקים היו למען הציבור ולא למען כיסא בעבורם.

שוחחנו עם חברי מטה המאבק וביקשנו מהם להיזכר כיצד החלה המחאה ומה גרם להם לצאת בקור ולהפגין כנגד הקנסות שהוטלו בביג ובסטאר סנטר. התשובות שלהם גרמו לנו להתאהב בהם שוב. ושוב.
גלמן: חייבים להתחבר ביחד רוסים וישראלים וביחד לשנות את העיר
שוחחנו עם גלמן לאון בן 37, עובד בהייטק, וביקשנו ממנו להיזכר איך הכל התחיל. "ראיתי את כל מה שקורה באשדוד. ראיתי אנשים מדברים על זה בפייסבוק בעברית. שמעתי בתי ספר הופכים להיות חרדים, על כך שלא בונים קולנוע כבר 5 שנים ופתאום התחילו לסגור לנו חנויות ביום שישי או לתת להם קנסות ולהקשות עליהם. שמתי לב, שהרבה ידע פשוט לא מגיע לרחוב הרוסי. בניתי קבוצה ברוסית בפייסבוק 'מחזירים אשדוד לאשדודים' ברוסית. התעוררתי למחרת בבוקר וראיתי 4000 אנשים התחברו. ושם זה התחיל. ב 9/1/2018 ירדנו לעיריית אשדוד והקלטנו סרטון. ששם אני קורא לאנשים פשוט חייבים לצאת לבחירות ולשנות את פני המועצה. ראינו ואז כל האנשים, שהצטבר להם בבטן חוסר היחס של השלטון וההחלטות אד-הוק ללא שום מחשבה מראש, פשוט יצאו החוצה להפגין. החלטתי פשוט שאנחנו חייבים שינוי. ומאז אנו עובדים קשה על זה יום יום. עכשיו מנסים לקשור את המחאה לפוליטיקה ועוד לכל מיני מועמדים וזה לא נכון. מחאת השבת התחילה מהאנשים. ברגע שיצאנו החוצה שם הכרנו הרבה פעילים מכל השכבות באשדוד. אמרנו חייבים להתחבר ביחד רוסים ישראלים וביחד לשנות את העיר".
בתמונה מימין לשמאל: יבגני קוזקוב; לאון גלמן
מרילי: המחאה הובילה את ראש העיר להתקפל ולחזור בו מההחלטה המבישה
סיון מרילי, בת 35, תושבת רובע ג', ילידת אשדוד, נזכרה אף היא איך הכל התחיל:
"תחילת חודש ינואר 2018, גיא סער מפרסם צילום של התראה לפני קנס לבית עסק בביג פאשן בקבוצת הפייסבוק "מחזירים את אשדוד". אני נסערת, פותחת קבוצת וואטסאפ ומגיבה, שאי אפשר להישאר אדישים יותר למצב וכי שינוי יגיע ממחאת שטח מחוץ לפייסבוק. תוך ימים ספורים חברו להן מספר קבוצות למחאה אחת היסטורית, שהביאה את ראש העיר להתקפל ולחזור בו מההחלטה המבישה. את מה שהבנתי במהלך המחאה יישמנו הלכה למעשה בדרך למועצה. לוקחים את הגורל שלנו בידינו ומשנים את המציאות.
אשדוד לא תהפוך לבית שמש!".
בתמונה מימין לשמאל: סיון מרילי, לאון גלמן, שימי רוזמן
עו"ד אלמוזלינו-רייז: "יצאתי למחאת השבת כי אני רוצה לגור באשדוד ביחד עם ילדיי"
אורית אלמוזלינו רייז, בת 37, אשדודית מלידה נשואה ואם לשלושה ילדים. בעלת תואר ראשון במשפטים (LLB) ובמנהל עסקים (BA) בהצטיינות, ועובדת כעורכת דין במשרד בתל אביב מזה למעלה מ-10 שנים נזכרת גם:
"לפני מחאת השבת, הובלתי את מחאת תושבי רובע ט"ו המתנגדים לבנייה על שטחים ציבוריים וכן אף יזמתי הגשת עתירה על הסכם הגג ששריין 25% מהדירות שייבנו למגזר החרדי בלבד, ובעקבות העתירה – החלטת העירייה בוטלה על ידי ביהמ"ש.
מחאת השבת פרצה בעיקר בזכות שני אנשים, סיון מרילי וגיא סער, שפשוט החליטו שאין להם יותר מה להפסיד, יחד עם יגאל פורמן וחבריו שהרימו את שיירת הרכבים בעיר.
חשוב להזכיר, העיר תססה עוד לפני מחאת השבת בגלל שהתושבים, ואני ביניהם, הרגישו שאין להם מענה. הre-way ומחאת ט״ו הן דוגמאות טובות ומחאת השבת הייתה פשוט הקש ששבר את גב הגמל. כפייה מכל סוג שהוא, זה משהו שהתושבים כבר לא יכלו לסבול ופשוט יצאו לרחובות מתסכול וייאוש. אני ושאר חבריי מועד המאבק, הצטרפנו למחאה הכי צודקת שיש והפכנו אותה למה שהיא הייתה. סמל לתקווה. סמל לאחדות תושבים. סמל למפגן של שפיות ואיזון. הסיבה שאני הצטרפתי היא כיוון שאני רוצה להמשיך לגור בעיר, ושגם ילדיי יגורו בה. מחאת השבת צריכה לשמש כתזכורת לכלל התושבים למה שעלול לקרות באשדוד אם לא נצא להצביע בבחירות המקומיות ונשנה את סדרי העדיפויות".
בתמונה מימין לשמאל: אירה גובה, יגאל פורמן ועו"ד אורית אלמוזלינו-רייז
סער: המחאה יצאה במטרה לשנות באמת
גיא סער, בן 30, מנהל פרויקטים בענף הבניין נזכר איך הכל התחיל:
"מחאת השבת החלה כאוסף של אנשים שלא מכירים אחד את השני ובאו מתוך מטרה לשנות באמת, המחאה החלה בעקבות פוסט ששיתפתי על התראות, שנתנה העירייה לבעלי העסקים, הפוסט צבר תאוצה והגיע לסיון מרילי, שפתחה קבוצת וואטסאפ עם שם הקבוצה 'מחזירים את אשדוד לאשדודים', משם הכל היסטוריה".
בתמונה: גיא סער
קוזקוב: "הצעתי לערוך שיירת רכבים והגיעו 150 רכבים הסתובבנו בכל העיר בשישי ולא בשבת כדי לכבד את המסורתיים"
קוזקוב יבגני בן 35, עלה ארצה מברית המועצות בשנת 1990, בעל עסק “אלומטק״ יצור מטבחים ארונות הזזה. ביקשנו גם מג להיזכר כיצד הכל החל:
"כמה מהחברים הטובים שלי הם בעלי פיצוציות ופאב-מסעדה 'קאסטל' (בסיטי). לאורך השנים, הם קיבלו דוחות אבל בתדירות של פעם בחודש וזה היה עוד איכשהו סביר אבל גם לא מקובל. בזמנו, הם גם ניסו לעשות הפגנות עם עוד בעלי עסקים ולא יצא מזה כלום. ואז הגיעה ההחלטה לתת קנסות לכול העסקים הפתוחים כלל ביג וסטאר סנטר כל שבת, כל שבוע. זה כבר היה מוגזם מאוד. התחלתי לדבר אם אנשים הקמתי קבוצה קטנה שלא גדלה כל כך.
דרך הפייסבוק הגעתי לקבוצה נוספת ושם התחלתי לדבר על זה שצריך לעשות שיירת רכבים לאזור ז׳ בשבת אמרתי לכולם שזה יהיה יותר אפקטיבי מכל הפגנה מכל סוג. שם הכרנו אם יגאל פורמן ופתחנו קבוצה בוואצאפ ״שיירת רכבים״.
ביחד עם יגאל פורמן יזמנו את השיירה הראשונה, שהגיעו אליה יותר מ150 רכבים ועשינו אותה לא בשבת אלא בשישי, כי היו אנשים מסורתיים ודתיים שתמכו בנו אבל ביקשו לא לעשות את השיירה בשבת נענו בהבנה ובכבוד הדדי".
בתמונה מימין לשמאל: לאון גלמן ויבגני קוזקוב
