בכנס מרשים,אשר נערך היום (ראשון) בבית החולים 'אסותא' באשדוד, לרגל פתיחתו של בית החולים במשך שנה בעיר, התכנסו מיטב הרופאים והפרופסורים להעניק סקירה על פעילותו של בית החולים בעיר.
להלן חלק מדבריו של הפרופ' שמר:
"יש פה מעשה קסם של ממש. הימצאות בית החולים באשדוד הצילה חיי אדם של רבים. כי מה היה קורה אם חלק ממי שהגיע לפה היה צריך לנסוע לבית חולים אחר? הגם שהם מצוינים, ומעצם היותנו גם הם הוכרחו להשתפר, הרי פה הצלנו חיי אדם ולא רק מתן טיפולים. הצלת חיים פרופר. נגישות וזמינות של בית החולים יוצרת שימוש יתר, שקודם לא היה. קיימות דוגמאות של אנשים שלא קיבלו טיפול במשך הרבה זמן, הואיל ואשדוד הייתה פריפריה רפואית.
פרופ' שמר|יו"ר מרכזים רפואיים "אסותא"
אנשים שסבלו מכאבים, המתינו זמן רב לבדיקות מבוקשות, ורק כאן האבחנה נעשתה והחולה טופל. או מקרה של אישה כבת 30 עם כאבי בטן שגרתיים, בשבוע 20 להיריון ויש קרע של הרחם אילו לא הייתה מנותחת בתוך רבע שעה – היה יכול להסתיים אחרת לגמרי. אין לי ספק שיש פה דרמה של ממש. אנחנו לא מושלמים, אין בי"ח מושלם בעולם, כי תמיד צריך להתפתח ולהשתפר. גם אין רופא שיודע הכל. טוב שרופא יוועץ עם מישהו ולא שיידע הכל, כי אין כזה דבר. נעשה עוד המון צעדים כדי לשפר ולהשתפר. בתוך 4 שנים הקמנו את בית החולים, שזה פרויקט מורכב לאין ערוך, הצלחנו לייצר פה ביח שהוא עם שרירים מאוד חזקים אבל הוא קטן. הטעות הכי גדולה זה להקים ביח עם 300 מיטות ולא 600. אבל אילו היינו אומרים 600 מיטות מראש, אולי לא היו נמצאים התקציבים ולכן הפעימות כאן מבורכות.
שמר הוסיף: כתבנו למדינה ספר כיצד מקימים בית חולים, כאשר הבעיה המרכזית היא גיוס של צוותים רפואיים. אין אנשי רפואה מובטלים בארץ. כולל הפקת לקחים מה עשינו טוב ומה לשפר, גיוס כ"א, הפעלה והדרגתיות.
הפקנו את כל הלקחים שעשו בבתי חולים אחרים ועשינו בצורה נכונה. הקונספט היה לעבוד עם הקהילה ולכן הסלוגן: "קהילה שיש לה בית חולים" ועל כן חייב להיות חיבור בין ביח לקופות החולים, לרשויות הרווחה ולביטוח הלאומי – כולל מסד נתונים.
בבית החולים "אסותא" אשדוד לא יאושפזו במסדרונות
בנושא זה, אמר פרופ' שמר: אני חושב שלאשפז חולה במסדרון זו השפלה ומשפיע על הטיפול בו. צריך לחוקק חוק, שימנע אפשרות לאשפז בפרוזדור בית חולים. זה קיים במדינת ישראל וכאן זה לא יהיה. אני רוצה שאנשים יראו על המסדרון פרחים ולא אנשים מאושפזים. אנחנו לא נקיים את זה כאן. ויתרנו על 25% שר"פ אנחנו לא סוחרים אלא מטפלים בבני אדם. על התקציבים נילחם מהמדינה ולא נשפיל אנשים באשפוז במסדרון.
הוויתור על השר"פ הקפיץ את בית החולים למעלה. אם אני רוצה להכניס עוד MRI אני צריך רישיון נוסף, כך המדינה שולטת בבתי החולים.
יש לנו מכשיר שמגלה גרורות של סרטן, שלא נדע, ומגיעים מכל הארץ כדי להשתמש במכשיר המיוחד הזה. ואז אפשר לטפל באופן ממוקד.
יש לנו רישיון לIVF , שזה הדבר הכי משמח.
אנחנו בית החולים השלישי בארץ שהוא בית חולים אוניברסיטאי (ראשון- הדסה; שני- סורוקה; ואנחנו השלישיים).
אצלנו החולה מטופל ב-360 מעלות מכל כיוון. מה שעומד בפנינו זה בטיחות החולים. ביום הראשון הגיעו 28 יולדות, גם בי"ח גדול לא יכול להכיל את כולן. גם בחדר המיון דרוש זמן כדי להתייצב. מצד שני, כאשר באים למיון צריכים לקלוט את החולים. אנחנו צריכים להכפיל את כמות המיטות ל-600 באופן דחוף. יש לנו לתושבים מערכת גדולה, מדהימה. אם היום לא נבנה ונסתכל הלאה, בעתיד בטח לא יהיה. מדינת ישראל לא ערוכה קדימה. לייצר רופא היום זה 15 שנה – לימוד והתמחות. גם אם היום יתכננו את הרופאים ייקחו 15 שנים קדימה. יהיה מחסור גדול מאוד לא רק בארץ אלא גם בעולם. אם היום לא נטפל בדברים – נהיה במחזור גדול. צריכים להכפיל את גודל בית החולים ולהכשיר רופאים בהקדם.
פרופ' דודו דגן – מנכ"ל בית החולים "אסותא" אשדוד – בעבר קצין רפואה ראשי של צה"ל.
כך שיתף את הנוכחים פרופ' דגן/מנכ"ל בית החולים: "פרופ' שמר התקשר אליי ותיאר את בית החולים באשדוד ואני עניתי לו מיד: "אני בא. לא רוצה לחשוב על כלום". יש פה אירוע מדליק. אחרי 40 שנה מוקם בית חולים במדינת ישראל, הובאו לכאן צוותים מדהימים, מגוון של כל השירותים ואם אני צריך לציין,כי פה נאמר שזו "קהילה שיש לה בית חולים". אנחנו מחוברים לקהילה זה עוד לא משולם אבל אנחנו עובדים על כך בצורה משמעותית. יש פה 1,300 עובדים, רובם הגדול מאשדוד והסביבה. בקרב העובדים, יש ייצוג ממגוון האוכלוסיות באשדוד: עולים, חרדים, אנשי צוות מכל העליות, צרפת, קנדה, ארה"ב.
לא מאשפזים פה במסדרון וגם אני מתחייב שלא נאשפז במסדרונות. זו החלטה של פרופ' שמר לתת רפואה בסטנדרט אחר. זה לא פשוט ואנחנו מתחייבים לזה וזה חשוב.
נגישות לבעלי מוגבלויות: בית החולים מונגש מבחינה יישומית ותשתיתית. לקחנו את סטנדרט של אסותא הארצי בהובלה של פרופ' שמר .הרשת זכתה בפרס ארצי ובג'נבה באו"ם מבחינת סטנדרט גבוה.
אנחנו צריכים כאן עוד לפחות 300 מיטות אם מסתכלים קדימה. יש לנו פי 2 מנהלות בכירות לעומת בתי חולים אחרים בארץ. אני גאה שיש ייצוג מלא לכל המגזרים ולכולנו".
פרופ' דודו דגן/מנכ"ל בית החולים:
פרופ' ביטרמן/מנהל בית החולים "אסותא", מסכם שנה: "העיר מזמנת לנו כמויות טראומה הרבה מעבר למה שדמיינו שיהיה. חולה שמגיע עם אוטם משריר הלב ואמור לעבור צינטור ופרופ' לב עומד על כך שיקבל את מלוא הטיפול ב-100% בתוך מספר שעות. מאז פתיחת בית החולים בכל אירוע קשה אנחנו עומדים, גאים בכך שאנו מספקים לתושבים מענה במצבים שבעבר היו צריכים לנסוע 30 דקות ואז היה נגמר אחרת. הסיפורים הם בלתי נגמרים. לצד זה, אנו שוקדים על מתן מענה לנושאים כמו: יחס, זמינות תורים – שזה החלק הקל כי הכל זמין ופנוי. יחס ושירות יש לנוע עוד כברת דרך, הצבנו רף גבוה מאוד ויש לנו 0 סובלנות לתקלות. אספנו אלינו אנשים ממערכת הבריאות בארץ, כל אחד הגיע ממערכת אחרת וצריך ללכד את כולם. דגש מיוחד לתשומת לב ויש לנוע ויש לנו כברת דרך לעשות ואנחנו משוכנעים שנצליח. אנחנו עובדים קשה כדי לטפל הכי טוב שאפשר בתושבי אשדוד והסביבה".
פרופ' ביטרמן/מנהל בית החולים "אסותא"
פרופ' איתי זוארץ/מנהל יחידת הטראומה מסכם שנה: " בבית החולים קיים מערך טראומה שלם שבא לתת מענה לפצועי טראומה. בניגוד למה שצפיתי, יש לנו כ-6 פצועים ביממה, הפצועים מגיעים 24/7 כמובן ומקבלים את מלוא הטיפול. אין ספק, שהקרבה למקום המגורים ולמקום הפציעה פשוט מציל חיים".
פרופ' אלי לב – מנהל היחידה הקרדיולוגית מסכם שנה: "בנינו מערך מתקדם באסותא אשדוד. 2 חדרי צינטורים הכי חדישים בארץ, בהם מבוצעים פעולות הצנטור הכי מתקדמות שיש , השתלות קוצבים, צריבות , יחידה מאוד פעילה ומתקדמת המעניקה כיסוי לתחלואי הלב, טיפול נמרץ לב מצויד במלוא הציוד, טיפול ביניים, מכון לב גדול, כולל בדיקות הדמיה, MRI של הלב, הרופאים הבכירים שהבאנו, בלב שלם אני אומר, שאנחנו מעניקים טיפול מלא ומצוין בכל הנוגע לתחלואת לב דחופה ובכלל. האוכלוסייה באשדוד מאתגרת, מגוון אתני רחב, יש המון תחלואה ואנחנו עושים הכל כדי לתת מכל הלב".
ד"ר בוריס אורקין– מנהל מח' כירורגיית ילדים – "יש לי חלום לתת טיפול הכי טוב לילדים ברמת הכירורגיה , למי שצריך ולגדל דור חדש של כירורגים ילדים. במקצוע הזה יש קדושה וחשוב לגל דור חדש של כירורגים בעבור ילדים. קשה לשמוע בכי של ילד בגלל כאב ואולי משום כך קשה לנו לגייס רופאים מתמחים לתחום הזה. בתוך חצי שנה הקמנו מחלקה שנייה בגודלה במדינת ישראל; 6 מתמחים צעירים; 3 רופאים בכירים. אנחנו שניים רק לשניידר. המחלקה פה היא הכי טובה שיכולה להיות, עם כל הצניעות המתבקשת. אני מקבל תגובות מיתר המחלקות עד כמה הרופאים בפרק זמן קצר מוכיחים כישרון גדול".
הגב' איה בלינקוב-גבאי- האחות הראשית בבית החולים אסותא בעיר: "אני גאה להגיד שיש כאן מחלקה נהדרת של סיעוד. כולנו עם ברק בעיניים לתת שירות מצוין. אחד הדברים הייחודיים כאן הוא שאנחנו הולכים עם הפנים לקהילה. המודל האינטגרטיבי מדבר על "החולה במרכז" עם הקהילה, עם קופות החולים. אנחנו עובדים עם השותפים שלנו שזה קופות החולים, הקמנו שיקום ביתי עם מכב"י. יש לנו עוד המון עבודה לעשות ולשפר".
אסותא "במספרים" /סיכום פעילות:
צילום: "אשדוד היום"
